Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Opinia rzecznika generalnego M. Watheleta przedstawiona w dniu 25 lipca 2018 r., sygn. rzecznika generalnego M. Watheleta przedstawiona w dniu 25 lipca 2018 r

Wydanie tymczasowe

OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO

MELCHIORA WATHELETA

przedstawiona w dniu 25 lipca 2018 r.(1)

Sprawa C310/17

Levola Hengelo BV

przeciwko

Smilde Foods BV

[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Gerechtshof ArnhemLeeuwarden (sąd apelacyjny w ArnhemLeeuwarden, Niderlandy)]

Odesłanie prejudycjalne Dyrektywa 2001/29/WE Prawo autorskie i prawa pokrewne Pojęcie utworu Smak produktu spożywczego






1.        Niniejszy wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym z dnia 23 maja 2017 r., złożony w sekretariacie Trybunału w dniu 29 maja 2017 r. przez Gerechtshof ArnhemLeeuwarden (sąd apelacyjny w ArnhemLeeuwarden, Niderlandy), dotyczy wykładni art. 25 dyrektywy 2001/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. w sprawie harmonizacji niektórych aspektów praw autorskich i pokrewnych w społeczeństwie informacyjnym(2).

2.        Wniosek został złożony w ramach sporu toczącego się pomiędzy spółką Levola Hengelo .. (zwaną dalej Levolą) a spółką Smilde Foods BV (zwaną dalej spółką Smilde), dwoma przedsiębiorstwami zajmującymi się produkcją środków spożywczych, w przedmiocie zarzucanego spółce Smilde naruszenia praw autorskich Levoli w zakresie smaku serka do smarowania ze śmietaną i z ziołami o nazwie Heksenkaas lub Heksnkaas (zwanego dalej Heksenkaas)(3).

3.        Sąd odsyłający uważa, że do rozstrzygnięcia zawisłego przed nim sporu konieczne jest w szczególności ustalenie, czy prawo Unii, a zwłaszcza dyrektywa 2001/29, stoi na przeszkodzie udzieleniu ochrony prawnoautorskiej w stosunku do smaku produktu spożywczego.

I.      Ramy prawne

A.      Prawo międzynarodowe

1.      Konwencja berneńska

        Artykuł 2 Konwencji berneńskiej o ochronie dzieł literackich i artystycznych, podpisanej w Bernie w dniu 9 września 1886 r. (Akt paryski z dnia 24 lipca 1971 r.), w brzmieniu uwzględniającym zmiany z dnia 28 września 1979 r. (zwanej dalej konwencją berneńską), stanowi:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00