Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Opinia rzecznika generalnego - 15 lipca 2010 r. - Repertoire Culinaire - Sprawa C-163/09

OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO

JULIANE KOKOTT

przedstawiona w dniu 15 lipca 2010 r.1(1)

Sprawa C‑163/09

Répertoire Culinaire Ltd

przeciwko

The Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs

[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez First-Tier Tribunal (Tax) (Zjednoczone Królestwo)]





Podatki pośrednie - Podatek akcyzowy od alkoholu i napojów alkoholowych - Alkohol etylowy - Wino do gotowania, porto do gotowania i koniak do gotowania (alkohole do gotowania) - Obowiązek akcyzowy - Zwolnienie z podatku akcyzowego - Postępowanie w sprawie zwrotu podatku akcyzowego - Dyrektywa 92/12/EWG - Dyrektywa 92/83/EWG - Nomenklatura Scalona - Pozycje CN 2103, 2204, 2207 i 2208

I -    Wprowadzenie

1.        Używanie wina podczas gotowania ma w Europie długą, sięgającą tysięcy lat, tradycję. W świetle przekazów historycznych już rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius(2), którego uważa się za autora jednej z najstarszych książek kucharskich(3), używał wina w swoich sosach(4).

2.        W przypadku będącym przedmiotem niniejszego postępowania spór nie dotyczy jednak w swojej istocie właściwego korzystania z wina w kuchni. Strony postępowania krajowego są nawet zgodne co do tego, że przy właściwym użyciu wina według tradycyjnych przepisów kucharskich - np. przy przyrządzaniu bœuf bourguignon - w produkcie końcowym zawartość alkoholu nie powinna przekraczać 5%.

3.        Przedmiotem niniejszego postępowania o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym jest zagadnienie, czy przeznaczone wyłącznie do gotowania wino, porto lub koniak podlegają ujednoliconemu w prawie unijnym podatkowi akcyzowemu na alkohol i - jeżeli podlegają one temu podatkowi akcyzowemu - pod jakimi warunkami mogą one korzystać ze zwolnienia z podatku akcyzowego. Odnośnie do tego zagadnienia brak jest, jak się wydaje, jednolitej praktyki wśród państw członkowskich.

        Wino do gotowania, porto do gotowania oraz koniak do gotowania będące przedmiotem sporu są alkoholami z dodatkiem soli i pieprzu, tak że - zgodnie z ich przeznaczeniem - mogą być one wykorzystane jedynie do przygotowywania posiłków i nie nadają się do picia. Mimo to brytyjska administracja skarbowa przyjmuje(), że produkty te objęte są podatkiem akcyzowym od alkoholu. Dlatego też dokonała ona - w trakcie przywozu z Francji do Zjednoczonego Królestwa - zajęcia nieopodatkowanego ładunku składającego się z wina do gotowania, porto do gotowania oraz koniaku do gotowania (zwanymi dalej także „alkoholami do gotowania”), który był przeznaczony dla londyńskiej spółki Répertoire Culinaire Ltd, zajmującej się handlem hurtowym artykułami spożywczymi. Obecnie Répertoire Culinaire prowadzi spór z władzami brytyjskimi o wydanie tego towaru.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00