Orzeczenie
Opinia rzecznika generalnego - 14 czerwca 2007 r. - Zuckerfabrik Jülich - Sprawa C-5/06
OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO
ELEANOR SHARPSTON
przedstawiona w dniu 14 lipca 2007 r.(1)
Sprawa C‑5/06
Zuckerfabrik Jülich AG (wcześniej Jülich AG)
przeciwko
Hauptzollamt Aachen
[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Finanzgericht Düsseldorf (Niemcy)]
oraz
Sprawy połączone od C‑23/06 do C‑36/06
Saint Louis Sucre i inni
przeciwko
Directeur général des douanes et droits indirects
i
Receveur principal des douanes et droits indirects
[wnioski o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożone przez Tribunal de grande instance de Nanterre (Francja)]
Cukier - Opłaty produkcyjne - Obliczenie - Obliczanie nadwyżki przeznaczonej na wywóz - Obliczanie średniej straty
1. W niniejszych sprawach do Trybunału zwrócono się z pytaniem, czy metoda obliczeniowa stosowana przez Komisję w celu ustalania wysokości opłat produkcyjnych przeznaczonych do finansowania wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru jest właściwa. Celem stosowania opłat produkcyjnych jest w szczególności odzwierciedlenie ponoszonych przez Wspólnotę kosztów refundacji wywozowych lub opłat realizowanych w określonych okolicznościach w celu zrekompensowania producentom cukru faktu, iż światowe ceny cukru są ogólnie niższe od dotowanych cen wspólnotowych. Niektórzy producenci cukru kwestionują zgodność z prawem dwóch aspektów obliczania opłat produkcyjnych.
2. W pierwszym etapie obliczeń dokonuje się oszacowania strat całkowitych za dany rok gospodarczy przed jego zakończeniem polegającego na przemnożeniu „nadwyżki przeznaczonej na wywóz” przez oszacowaną „średnią stratę” na tonie.
3. Mianem „nadwyżki przeznaczonej na wywóz” zasadniczo określa się produkcję cukru pomniejszoną o ilości cukru „zbywane w celu spożycia we Wspólnocie”. Natomiast ten ostatni termin zasadniczo definiuje się jako sumę początkowych zapasów cukru, produkcji cukru oraz jego importu pomniejszoną o sumę końcowych zapasów cukru i jego eksportu. Na wywożony cukier składa się cukier wywożony w stanie naturalnym i cukier „wchodzący w skład eksportowanych produktów przetworzonych”. Skarżący producenci cukru twierdzą po pierwsze, że - na potrzeby omawianego obliczenia - cukru wchodzącego w skład eksportowanych produktów przetworzonych, za który nie wypłacono refundacji wywozowych, nie powinno uważać się za cukier „wchodzący w skład eksportowanych produktów przetworzonych”.