Orzeczenie
Wyrok Trybunału (szósta izba) z dnia 13 września 2007 r. - Codirex Expeditie BV przeciwko Staatssecretaris van Financiën. - Sprawa C-400/06., sygn. C-400/06
WYROK TRYBUNAŁU (szósta izba)
z dnia 13 września 2007 r.(*)
Wspólna Taryfa Celna - Nomenklatura Scalona - Klasyfikacja taryfowa - Podpozycja 0202 30 50 - Kawałki zamrożonego mięsa bez kości uzyskane z części ćwierci przedniej tuszy wołowej
W sprawie C‑400/06
mającej za przedmiot wniosek o wydanie, na podstawie art. 234 WE, orzeczenia w trybie prejudycjalnym, złożony przez Hoge Raad der Nederlanden (Niderlandy) postanowieniem z dnia 22 września 2006 r., które wpłynęło do Trybunału w tym samym dniu, w postępowaniu:
Codirex Expeditie BV
przeciwko
Staatssecretaris van Financiën
TRYBUNAŁ (szósta izba),
w składzie: P. Kūris, prezes izby, J.‑C. Bonichot i C. Toader (sprawozdawca), sędziowie,
rzecznik generalny: M. Poiares Maduro,
sekretarz: R. Grass,
rozważywszy uwagi przedstawione:
- w imieniu rządu niderlandzkiego przez H. G. Sevenster oraz P. van Ginnekena, działających w charakterze pełnomocników,
- w imieniu rządu greckiego przez V. Kontolaimosa oraz E. Svolopoulou, działających w charakterze pełnomocników,
- w imieniu Komisji Wspólnot Europejskich przez J. Hottiaux, działającą w charakterze pełnomocnika,
podjąwszy, po wysłuchaniu rzecznika generalnego, decyzję o rozstrzygnięciu sprawy bez opinii,
wydaje następujący
Wyrok
1 Niniejszy wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym dotyczy interpretacji podpozycji 0202 30 50 Nomenklatury Scalonej zawartej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256, str. 1), zmienionej rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2204/1999 z dnia 12 października 1999 r. (Dz.U. L 278, str. 1, zwanej dalej „CN”).
Wniosek ten został przedstawiony w ramach sporu pomiędzy Codirex Expeditie BV (zwaną dalej „Codirex”) a Staatssecretaris van Financiën w przedmiocie klasyfikacji taryfowej kawałków zamrożonego mięsa bez kości uzyskanego z ćwierci przedniej tuszy wołowej.