Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok Trybunału (trzecia izba) z dnia 28 października 2004 r. - Artrada (Freezone) NV i inni przeciwko Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. - Sprawa C-124/03., sygn. C-124/03

Sprawa C‑124/03

Artrada (Freezone) NV i in.

przeciwko

Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees

(wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez College van Beroep voor het bedrijfsleven)

Inspekcja sanitarna - Produkcja i wprowadzenie do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka - Mieszanka składająca się z cukru, kakao i odtłuszczonego mleka w proszku, będąca przedmiotem przywozu z Aruby

Streszczenie wyroku

1.        Rolnictwo - Zbliżanie ustawodawstw - Przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka - Dyrektywa 92/46 - Pojęcie „mleko do wytwarzania produktów na bazie mleka” - Mleczne składniki produktu zawierającego również niedające się od nich oddzielić składniki niemleczne - Wyłączenie

(dyrektywa Rady 92/46, art. 2 pkt 2)

2.        Rolnictwo - Zbliżanie ustawodawstw - Przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka - Dyrektywa 92/46 - Pojęcie „produkty na bazie mleka” - Półprodukty - Zaliczenie - Kryteria - Obiektywne cechy i właściwości produktu

(dyrektywa Rady 92/46, art. 2 pkt 4)

        Wykładni art. 2 pkt 2 dyrektywy 92/46 ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka należy dokonywać w ten sposób, że pojęcie „mleko do wytwarzania produktów na bazie mleka” nie obejmuje składników mlecznych produktu, który zawiera także inne, niemleczne, składniki, tak że składniki mleczne nie mogą być oddzielone od składników niemlecznych. W istocie przepis ten obejmuje tylko mleko uznane za produkt prosty, którego skład może być zmieniony wyłącznie poprzez dodanie i/lub odjęcie naturalnych składników mleka.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00