Orzeczenie
Postanowienie prezesa Sądu z dnia 7 grudnia 2015 r. - Pagkyprios organismos ageladotrofon Dimosia Ltd (POA) przeciwko Komisji Europejskiej. - Sprawa T-584/15 R., sygn. T-584/15 R
POSTANOWIENIE SĄDU (druga izba)
z dnia 14 września 2016 r.(*)
Skarga o stwierdzenie nieważności - Wniosek o rejestrację chronionej nazwy pochodzenia („Halloumi” lub „Hellim”) - Decyzja o ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym serii C wniosku o rejestrację chronionej nazwy pochodzenia na podstawie art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 - Akt przygotowawczy - Akt niepodlegający zaskarżeniu - Niedopuszczalność
W sprawie T‑584/15
Pagkyprios organismos ageladotrofon Dimosia Ltd (POA), z siedzibą w Latsia (Cypr), reprezentowana przez adwokata N. Korogiannakisa,
strona skarżąca,
przeciwko
Komisji Europejskiej, reprezentowanej przez A. Lewisa oraz J. Guillema Carrau, działających w charakterze pełnomocników,
strona pozwana,
mającej za przedmiot żądanie oparte na art. 263 TFUE i zmierzające do stwierdzenia nieważności decyzji Komisji w przedmiocie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (Dz.U. 2015, C 246, s. 9) wniosku o rejestrację CY/PDO/0005/01243 złożonego przez Republikę Cypryjską w zakresie, w jakim uznała ona, że wniosek ten spełniał przesłanki określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. 2012, L 343, s. 1), takie, o których mowa w art. 50 ust. 1 tego rozporządzenia,
SĄD (druga izba),
w składzie: M.E. Martins Ribeiro, prezes, S. Gervasoni i L. Madise (sprawozdawca), sędziowie,
sekretarz: E. Coulon,
wydaje następujące
Postanowienie
Ramy prawne
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. 2012, L 343, s. 1) ustanawia w art. 4 system chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, z którego mogą korzystać pewne produkty rolne i pewne środki spożywcze.