Postanowienie Sądu pierwszej instancji (pierwsza izba) z dnia 11 września 2007 r. - Honig-Verband eV przeciwko Komisji Wspólnot Europejskich. - Sprawa T-35/06., sygn. T-35/06
POSTANOWIENIE SĄDU PIERWSZEJ INSTANCJI (pierwsza izba)
z dnia 11 września 2007 r.(*)
Skarga o stwierdzenie nieważności - Rozporządzenie (WE) nr 1854/2005 - Chronione oznaczenie geograficzne - „Miel de Provence” - Akt o charakterze generalnym - Akt niedotyczący skarżącego indywidualnie - Niedopuszczalność
W sprawie T‑35/06
Honig‑Verband eV, z siedzibą w Hamburgu (Niemcy), reprezentowane przez adwokatów M. Hagenmeyera i T. Teufera,
strona skarżąca,
przeciwko
Komisji Wspólnot Europejskich, reprezentowanej przez F. Erlbachera oraz B. Doherty’ego, działających w charakterze pełnomocników,
strona pozwana,
w przedmiocie wniosku o stwierdzenie nieważności rozporządzenia Komisji (WE) nr 1854/2005 z dnia 14 listopada 2005 r. uzupełniającego załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych” nazwy [Miel de Provence (ch.o.g.)] (Dz.U. L 297, str. 3),
SĄD PIERWSZEJ INSTANCJI
WSPÓLNOT EUROPEJSKICH (pierwsza izba),
w składzie: J.D. Cooke, prezes, R. García‑Valdecasas i V. Ciucă, sędziowie,
sekretarz: E. Coulon,
wydaje następujące
Postanowienie
Ramy prawne
1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 208, str. 1) określa, zgodnie z brzmieniem art. 1, zasady wspólnotowej ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, z której korzystać mogą określone produkty rolne i środki spożywcze.
Artykuł 2 ust. 2 lit. b) rozporządzenia nr 2081/92 definiuje oznaczenie geograficzne jako nazwę regionu, konkretne miejsce lub w wyjątkowych przypadkach nazwę kraju, używaną do opisu produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z tego regionu, konkretnego miejsca lub kraju, i posiadającego specyficzną jakość, cieszącego się uznaniem i posiadającego inne cechy przypisywane temu pochodzeniu geograficznemu oraz którego produkcja i/lub przetwarzanie, i/lub przygotowywanie odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.