Wyrok NSA z dnia 25 sierpnia 2017 r., sygn. II OSK 2971/15
Odpowiedni system" to system w pełni sprawny.
Teza od Redakcji
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: sędzia NSA Anna Łuczaj Sędziowie NSA Andrzej Wawrzyniak (spr.) del. WSA Piotr Broda Protokolant starszy asystent sędziego Hubert Sęczkowski po rozpoznaniu w dniu 25 sierpnia 2017 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej sprawy ze skargi kasacyjnej I. B. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 26 sierpnia 2015 r. sygn. akt VII SA/Wa 2644/14 w sprawie ze skargi I. B. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie z dnia [...] września 2014 r. znak: [...] w przedmiocie ograniczenia działalności gospodarczej w zakresie wymagań higienicznych 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od I. B. na rzecz Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie kwotę 260 (dwieście sześćdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wyrokiem z 26 sierpnia 2015 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę I. B. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie z [...] września 2014 r. w przedmiocie ograniczenia działalności gospodarczej w zakresie wymagań higienicznych.
Wyrok zapadł w następującym stanie faktycznym i prawnym sprawy:
W dniu [...] czerwca 2014 r. w barze "S." ul. O. w W. została przeprowadzona kontrola sanitarna zgodnie z procedurą nr [...] "Urzędowa kontrola żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością". Podczas kontroli stwierdzono m.in. brak wkładu uszczelniającego przewód kominowy obsługujący pomieszczenia produkcyjne.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie decyzją z dnia [...] czerwca 2014 r. na podstawie art. 1 pkt 6, art. 4 ust. 1 pkt 3a, art.12 ust. 1 i art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 212, poz. 1263 ze zm.), art. 59 ust. 1, art.73 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j.t. Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.), art. 54 ust. 1 rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. UE L. 165 z 30.04.2004r.), rozporządzenia (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L. 139 z dn. 30.04.2004 r.), oraz art. 104 § 1, ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (j.t. Dz.U. z 2013, poz. 267 ze zm.; dalej k.p.a.), nakazał do czasu zapewnienia odpowiedniej szczelności wentylacji obsługującej pomieszczenia produkcyjne ograniczyć działalność gastronomiczną do podgrzewania potraw.