Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok NSA z dnia 12 kwietnia 2016 r., sygn. I GSK 977/14

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Henryk Wach (spr.) Sędzia NSA Maria Myślińska Sędzia del. WSA Walentyna Długaszewska Protokolant asystent sędziego Patrycja Czubała po rozpoznaniu w dniu 12 kwietnia 2016 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej "K." Spółki z o.o. w Ł. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Ł. z dnia 5 lutego 2014 r., sygn. akt III SA/Łd 1134/13 w sprawie ze skargi "K." Spółki z o.o. w Ł. na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia [...] lipca 2013 r., nr [...] w przedmiocie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego oddala skargę kasacyjną

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Ł. wyrokiem z 5 lutego 2014 r., sygn. akt III SA/Łd 1134/13 oddalił skargę "K." Spółki z o.o. w Ł. na interpretację indywidualną Ministra Finansów, reprezentowanego przez Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. z [...] lipca 2013 r., w przedmiocie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego.

Przedstawiając stan sprawy Sąd I instancji podał, że [...] kwietnia 2013 r. Spółka "K." złożyła do organu wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie opodatkowania wyrobów akcyzowych.

Spółka wskazała, że jej głównym przedmiotem działalności jest produkcja do końca sierpnia 2010 r. trzech wyrobów pośrednich "studencka cytrynówka", "studencka wiśniówka", "studencka żurawinówka". Proces tych wyrobów obejmuje dwa etapy. Pierwszy etap obejmuje wytworzenie klarowanego napoju winopodobnego o mocy 12,8% obj. alkoholu z soku wieloowocowego oraz soku jabłkowego. Natomiast drugi etap stanowi wytworzenie wyrobu pośredniego końcowego poprzez dodanie do klarowanego napoju winopodobnego (otrzymanego w pierwszym etapie) spirytusu rektyfikowanego, cukru, barwników spożywczych, aromatów osobowych o smaku odpowiednio: cytryny, wiśni, żurawiny. Gotowe wyroby mają moc alkoholu po 21% oraz smak, zapach, wygląd odpowiednie dla danej nazwy. Wyroby te spółka klasyfikuje do grupowania kodu CN 2206 00 z uwzględnieniem opinii GUS z dnia [...] sierpnia 2010 r. Z tytułu należnej od wyrobów akcyzy spółka odprowadza podatek o stawkach w wysokości 318 zł/1 hl gotowego wyrobu. Spółka wskazała, że zamierza poszerzyć asortyment produkowanych wyrobów pośrednich o wyroby pośrednie o smaku, zapachu i wyglądzie jabłkowym i wiśniowym (z napoju winopodobnego o mocy obj. 10,7-12,8% alkoholu, otrzymywanego z soku jabłkowego lub wiśniowego). Te dwa wyroby będą miały moc po 21% obj. alkoholu. Proces technologiczno produkcyjny oraz parametry fizykochemiczne tych wyrobów pośrednich mają być analogiczne, jak w przypadkach już wyżej wymienionych trzech wyrobów pośrednich.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00