Orzeczenie
Wyrok NSA z dnia 15 stycznia 2014 r., sygn. I GSK 691/13
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Janusz Zajda (spr.) Sędzia NSA Zofia Borowicz Sędzia del. WSA Stefan Kowalczyk Protokolant Piotr Suchoń po rozpoznaniu w dniu 15 stycznia 2014 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Zakładu [...] Spółki jawnej w P. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w L. z dnia 29 stycznia 2013 r. sygn. akt III SA/Lu 649/12 w sprawie ze skargi Zakładu [...] Spółki jawnej w P. na postanowienie Dyrektora Izby Celnej w B. z dnia [...] lipca 2012 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji celnej 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od Zakładu [...] Spółki jawnej w P. na rzecz Dyrektora Izby Celnej w B. 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w L. wyrokiem z 29 stycznia 2013 r., sygn. akt III SA/Lu 649/12 oddalił skargę W. Spółka Jawna z siedzibą w P. na postanowienie Dyrektora Izby Celnej w B. z [...] lipca 2012 r., nr [...] w przedmiocie zmiany nieprawidłowych danych zawartych w zgłoszeniu celnym.
Sąd orzekał w następującym stanie sprawy:
W dniu 30 marca 2009 r. W. Spółka Jawna z/s w P. na podstawie dokumentu SAD nr [...] zgłosił do procedury wywozu towar w postaci mięsa wieprzowego wędzonego bez kości (pole 31), klasyfikowany do kodu 0210 1981 9300, objęty refundacją w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.
Postanowieniem z [...] marca 2012 r. Naczelnik Urzędu Celnego w B. zmienił zapisy w zgłoszeniu celnym dotyczące: formularzy, pozycji, kodu towaru, procedury, masy netto, dodatkowych informacji i wartości statystycznej. Uznał, że towar powinien zostać zaklasyfikowany do innego kodu taryfy celnej, a mianowicie 1602 42 10 - obejmującego pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, ze świń, łopatki i ich kawałki, ze świń domowych oraz 1602 41 10 obejmującego pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, ze świń, szynki i ich kawałki, ze świń domowych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right