Wyrok NSA z dnia 2 grudnia 2009 r., sygn. I GSK 502/09
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Jan Bała Sędziowie NSA Rafał Batorowicz (spr.) Jerzy Sulimierski Protokolant Beata Kołosowska po rozpoznaniu w dniu 20 listopada 2009 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Prokuratora Okręgowego w Z. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w R. z dnia 21 maja 2009 r. sygn. akt I SA/Rz 81/09 w sprawie ze skarg Prokuratora Okręgowego w Z. na decyzje Dyrektora Izby Celnej w P. z dnia [...] grudnia 2008 r. nr [...], nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania w sprawie dotyczącej określenia kwoty długu celnego 1) oddala skargę kasacyjną, 2) odstępuje od zasądzenia zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego w całości.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie wyrokiem z dnia 21 maja
2009 r., sygn. akt I SA/Rz 81/09 oddalił skargi Prokuratora Okręgowego w Z. na decyzje Dyrektora Izby Celnej w P. z dnia [...] grudnia 2008 r. nr [...] i nr [...], w przedmiocie umorzenia postępowań w sprawach określenia P.-S. Spółce z o.o. z siedzibą w G. kwot wynikających z długu celnego.
Referując stan faktyczny sprawy Sąd stwierdził, że P. S. Spółka
z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w G. (dalej zwana Spółką) dokonała w dniach [...] marca 2006 r. i [...] marca 2006 r. zgłoszeń celnych według dokumentów SAD nr OGL [...] i nr OGL [...] wnioskując o objęcie procedurą dopuszczenia do obrotu sprowadzonego ze Stanów Zjednoczonych Ameryki towaru opisanego jako "mrożone ćwiartki kurczaka z przeznaczeniem na karmę dla zwierząt, towar nienadający się do spożycia przez ludzi". Spółka zadeklarowała kod Taryfy Celnej: CN 0511 99 90 z zastosowaniem zerowej stawki celnej i stawki podatku od towarów i usług w wysokości 3%. Do zgłoszeń celnych dołączono między innymi faktury zakupu, wspólnotowe świadectwa weterynaryjne dla wwozu i przewozu /CVED/ o numerach [...] i [...], świadectwa przydatności do spożycia eksportowanego mięsa i drobiu /Meat and Poultry Export Certificate of Wholesomeness/ z dnia 13 lutego 2006 r. oraz z 14 lutego 2006 r., certyfikaty zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego do produkcji karmy dla zwierząt przeznaczonych do przesyłki do krajów Wspólnoty Europejskiej z dnia 8 marca i 10 marca 2006 r. oraz pisma Powiatowego Lekarza Weterynarii w J. z dnia [...] i [...] marca 2006 r. ze zgodą na dopuszczenie do przerobu mrożonych ćwiartek kurczaka wyłącznie jako karmy dla zwierząt, nie nadającej się do spożycia przez ludzi.