Wyrok NSA z dnia 24 stycznia 2005 r., sygn. FSK 1053/04
Jeśli zakup nie podlega ustawie z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym /Dz.U. nr 11 poz. 50 ze zm./, to nabywca nie może odliczyć sobie kwoty podatku wynikającego z faktury dotyczącej takiego zakupu.
Naczelny Sąd Administracyjny po rozpoznaniu w dniu 24 stycznia 2005 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej "RD" Zakładu Pracy Chronionej Spółki z o.o. w B.-B. od wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego Ośrodek Zamiejscowy w Katowicach z dnia 23 grudnia 2003 r. I SA/Ka 2769/02 w sprawie ze skargi "RD" Zakładu Pracy Chronionej Spółki z o.o. w B.-B. na decyzję Izby Skarbowej w K. z dnia 9 października 2002 r. (...) w przedmiocie określenia wysokości podatku od towarów i usług za miesiąc styczeń 1999 r. - oddala skargę kasacyjną.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z dnia 23 grudnia 2003 r. I SA/Ka 2769/02 Naczelny Sąd Administracyjny Ośrodek Zamiejscowy w Katowicach oddalił skargę spółki z o.o. "RD" Zakład Pracy Chronionej w B.-B. na decyzję Izby Skarbowej w K. Ośrodka Zamiejscowego w B.-B. z 9 października 2002 r. (...) w przedmiocie podatku od towarów i usług za styczeń 1999 r.
Z uzasadnienia wyroku wynikało, iż w toku kontroli przeprowadzonej w Spółce stwierdzono, że w ewidencji zakupu oraz w deklaracji VAT-7 za styczeń 1999 r. ujęła ona fakturę (...) z 31 grudnia 1998 r. wystawioną przez Przedsiębiorstwo Handlowo-Produkcyjno-Usługowe "T." sp. z o.o. dokumentującą zakup: kosztów modernizacji pomieszczeń, kotła CO, kamery, kasetonu reklamowego, tablicy reklamowej, regałów na wino i logo firmy.
Kontrolujący zakwestionował prawo Spółki do odliczenia wynikającego z tej faktury naliczonego podatku od towarów i usług odnoszącego się do zakupu kosztów modernizacji pomieszczeń i logo firmy.
Izba Skarbowa rozpoznająca sprawę w postępowaniu odwoławczym wskazała, że spółka z o.o. "T." umową sprzedaży z 15 grudnia 1998 r. sprzedała spółce "RD" pizzerię "M." i winiarnię "IS" w B.-B. W par. 2 umowy wskazano, iż w skład przedmiotu kupna wchodziły składniki materialne i niematerialne przeznaczone do prowadzenia działalności gastronomicznej a mianowicie: