Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok NSA z dnia 11 sierpnia 1999 r., sygn. V SA 2393/98

Do postępowania w sprawach celnych stosuje się odpowiednio przepisy działu IV ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa /Dz.U. nr 137 poz. 926 i Dz.U. nr 160 poz. 1083/, z uwzględnieniem zmian wynikających z przepisów prawa celnego.

 

Naczelny Sąd Administracyjny po rozpoznaniu sprawy ze skargi "A.-G." S.A. w Rz. na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z 13.11.1998 r. (...) - uchyla zaskarżoną decyzję.


UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 13.11.1998 r. Prezes Głównego Urzędu Ceł utrzymał w mocy decyzję własną z dnia 20.05.1998 r. dotyczącą klasyfikacji taryfowej modyfikowanego mleka w proszku Gerber 3, wzbogaconego w żelazo, przeznaczonego dla dzieci powyżej 12 miesięcy.

W uzasadnieniu podano, że organ celny dokonał klasyfikacji tego towaru do kodu PCN 1901 90 99 9 - powołując się na wykładnię taryfy celnej, którą są "Wyjaśnienia do taryfy celnej" będące zał. do zarządzenia Głównego Urzędu Ceł z dnia 17 września 1997 r. /zał. do Monitora Polskiego 1997 nr 76 poz. 175/ i które stanowią pomoc przy ustaleniu prawidłowego kodu towarowego. Pozycja 1901 obejmuje przetwory w proszku lub w postaci płynnej, używane jako żywność dla niemowląt lub w celach dietetycznych i zawierające mleko z dodatkiem innych składników, lub produkty mleczne otrzymywane przez zastąpienie jednego lub więcej składników mleka innymi substancjami. Przetwory objęte pozycją 1901 mogą być odróżnione od produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 w ten sposób, że oprócz naturalnych, mlecznych składników zawierają inne składniki niedozwolone w produktach objętych pozycjami 0401 do 0404.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00