Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-07-29
Wersja aktualna od 2024-07-29
obowiązujący
OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 lipca 2024 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej "Obsługa i karmienie koni" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji
Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226 oraz z 2023 r. poz. 2005) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji wolnorynkowej "Obsługa i karmienie koni" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 22 lipca 2024 r. (M.P. poz. 699)
INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI WOLNORYNKOWEJ "OBSŁUGA I KARMIENIE KONI" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI
1. Nazwa kwalifikacji wolnorynkowej
Obsługa i karmienie koni |
2. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji wolnorynkowej
3 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji |
3. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji wolnorynkowej
Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do zajmowania się końmi w stadninach i innych ośrodkach hodowlanych lub jeździeckich. Pomaga przygotować zbilansowaną paszę i zadaje ją zgodnie z wytycznymi. Sprawdza ogólny stan zdrowia koni oraz zapewnia im odpowiednią opiekę. W swojej codziennej pracy posługuje się sprzętem, narzędziami i urządzeniami stajennymi. Potrafi zabezpieczyć i przechowywać dostarczoną paszę. Jest gotowa do prowadzenia miesięcznej ewidencji paszowej. Sprawdza i przegląda funkcjonowanie urządzeń, jak również zgłasza konieczne naprawy. Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do pomocy w transporcie koni, ich odbioru i lokowaniu. |
Zestaw 1. Karmienie koni | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Charakteryzuje zasady pojenia i karmienia koni | 1. Omawia zasady pojenia i karmienia koni (np. dzienne racje pokarmowe, ilość i jakość wody, kolejność pojenia i zadawania); 2. Rozróżnia rodzaje pasz stosowanych w żywieniu koni; 3. Rozpoznaje dodatki paszowe; 4. Rozpoznaje rośliny trujące i pasze, których nie powinno się stosować w żywieniu koni. |
Przygotowuje paszę dla koni | 1. Sporządza mieszankę paszową dla koni zgodnie z instrukcją; 2. Określa jakość pasz. |
Przechowuje pasze zgodnie z zasadami | 1. Omawia wpływ czynników, tj. temperatury i wilgotności, na przechowywanie pasz; 2. Omawia zasady przechowywania, w tym zabezpieczania pasz; 3. Ocenia organoleptycznie temperaturę, wilgotność oraz jakość siana i zboża; 4. Sprawdza czystość i jakość pasz okopowych; 5. Ocenia warunki przechowywania i zabezpieczania pasz zgodnie z zasadami. |
Prowadzi ewidencję ilościową paszy w celach zaopatrzeniowych | 1. Omawia różnice pomiędzy sezonami żywieniowymi w kontekście zużycia pasz; 2. Sporządza miesięczną ewidencję paszową. |
Zestaw 2. Opieka nad końmi | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Obsługuje stajnię | 1. Omawia zasady obsługi i BHP w stajni; 2. Rozróżnia narzędzia stosowane do utrzymania czystości; 3. Rozróżnia materiały stosowane do ścielenia boksów; 4. Sprawdza stan techniczny stajni, w tym boksów; 5. Czyści boks konia; 6. Omawia zasady przechowywania sprzętu końskiego. |
Pielęgnuje konie | 1. Omawia zasady bezpiecznej obsługi koni; 2. Omawia zasady codziennej pielęgnacji koni; 3. Demonstruje zabiegi pielęgnacyjne koni, w tym czyszczenie konia, pielęgnację kończyn; 4. Omawia rodzaje derek i ich zastosowanie; 5. Demonstruje zakładanie i zdejmowanie derki; 6. Demonstruje zakładanie ochraniaczy na kończyny. |
Rozpoznaje zachowania i stan zdrowia koni | 1. Omawia parametry fizjologiczne koni, w tym tętno, liczbę oddechów, temperaturę; 2. Wskazuje nieprawidłowości w zachowaniu konia sugerujące objaw chorobowy; 3. Wymienia objawy chorób i schorzeń koni; 4. Ocenia zachowania i wygląd koni, w tym kondycję i mowę ciała; 5. Ocenia warunki zoohigieniczne i stan techniczny miejsca, w którym przebywa koń (w tym zagrożenia wywołania choroby lub spowodowania urazu); 6. Omawia zasady profilaktyki weterynaryjnej w stadzie koni. |
Charakteryzuje zasady udzielania pierwszej pomocy koniom w nagłych wypadkach | 1. Podaje przykłady postępowania w nagłym wypadku; 2. Omawia techniki zakładania opatrunków; 3. Omawia rolę zabezpieczenia konia do czasu przyjazdu lekarza weterynarii. |
Pomaga w organizacji transportu koni | 1. Omawia organizację transportu koni; 2. Przygotowuje konia do transportu; 3. Pomaga wprowadzać konia do środka transportu; 4. Zabezpiecza konia w środku transportu; 5. Pomaga wyprowadzać konia ze środka transportu; 6. Odbiera konia i umieszcza go we wskazanym miejscu. |
Zestaw 3. Przygotowanie sprzętu i urządzeń | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Wykorzystuje infrastrukturę stajenną | 1. Omawia sposób użytkowania karuzeli; 2. Wprowadza i wyprowadza konie z karuzeli; 3. Omawia sposób użytkowania myjki; 4. Omawia sposób użytkowania solarium; 5. Wprowadza i wyprowadza konie z solarium. |
Stosuje zasady użytkowania pastwisk i padoków zgodnie z zasadami BHP | 1. Omawia sposoby użytkowania padoków i pastwisk; 2. Omawia zasady bezpiecznego przebywania koni na padokach i pastwiskach; 3. Omawia sposoby grodzenia pastwisk i padoków; 4. Wyprowadza i sprowadza konie z padoków i pastwisk zgodnie z zasadami BHP. |
4. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania walidacji, osób przeprowadzających walidację oraz warunków organizacyjnych i materialnych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego przeprowadzania walidacji
1.1. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania weryfikacji Weryfikację przeprowadza się za pomocą następujących metod: - test teoretyczny, - rozmowa z komisją, - obserwacja w warunkach symulowanych, - analiza dowodów i deklaracji. Cały proces weryfikacji może być połączony z rozmową z komisją. Część lub całość weryfikacji może być przeprowadzona za pomocą metody analizy dowodów i deklaracji. Metoda analizy dowodów i deklaracji każdorazowo musi być połączona z rozmową z komisją. Dowody, w zależności od ich zakresu przedmiotowego, mogą pozwolić komisji na potwierdzenie całości lub części efektów uczenia się. 1.2. Ramowe wymagania dotyczące osób przeprowadzających walidację Komisja walidacyjna składa się co najmniej z 3 osób. Przewodniczący komisji będzie wybierany spośród członków komisji. Przewodniczący komisji musi posiadać co najmniej wykształcenie wyższe magisterskie. Dodatkowo powinien posiadać m.in. uprawnienia instruktora sportu w jeździectwie Polskiego Związku Jeździeckiego (PZJ) lub funkcjonującą kwalifikację z zakresu jeździectwa z co najmniej z 4 poziomem Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK) lub posiadać co najmniej dziesięcioletnie, udokumentowane, praktyczne doświadczenie zawodowe w zakresie hodowli i użytkowania koni lub szkolenia jeździeckiego. Każdy z pozostałych członków komisji musi posiadać co najmniej wykształcenie wyższe oraz co najmniej pięcioletnie, udokumentowane, praktyczne doświadczenie zawodowe w zakresie hodowli lub użytkowania koni. Przynajmniej jeden z członków komisji musi mieć doświadczenie w egzaminowaniu lub tworzeniu narzędzi walidacji. 1.3. Warunki organizacyjne i materialne niezbędne do prawidłowego prowadzenia walidacji 1. Warunki organizacyjne: Instytucja certyfikująca zapewnia warunki i materiały umożliwiające realizację obserwacji w warunkach symulowanych oraz przeprowadzenie testu teoretycznego, który może być uzupełniony rozmową z komisją. 2. Warunki materialne: Osoba przystępująca do walidacji musi posiadać strój roboczy, w tym pełne buty i długie spodnie. Instytucja certyfikująca zapewnia: - stajnię, - boks przygotowany do przeprowadzenia walidacji, - konie (co najmniej 1 na 3 osoby przystępujące do walidacji), - pasze objętościowe (słomę, siano), treściwe (owies, żyto, jęczmień), okopowe (buraki, marchew), - materiały poglądowe przedstawiające rośliny trujące i pasze, których nie powinno się stosować, - sprzęt do przygotowania mieszanki paszowej, - formularz miesięcznej ewidencji paszowej, - narzędzia stosowane do utrzymania czystości (w tym: widły, miotły, grabie, taczkę, łopatę), - materiały do ścielenia boksów (słomę, trociny lub inne materiały stosowane w stajniach), - narzędzia i materiały do pielęgnacji koni i kończyn (w tym: szczotki włosiane, szczotki plastikowe, kopystkę, grzebień, zgrzebło metalowe, gumki do zaplatania grzywy, smary do kopyt, pędzel), - minimum trzy rodzaje derek, - ochraniacze na kończyny, ochraniacze transportowe, kantar, uwiąz, - środek transportu koni (przyczepa lub samochód do transportu koni), - ogłowie lub inny sprzęt używany podczas transportu koni. Dopuszcza się przeprowadzenie walidacji w formie zdalnej lub hybrydowej. 3. Identyfikowanie i dokumentowanie Instytucja certyfikująca może zapewnić wsparcie doradcy walidacyjnego. |
5. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków
Do walidacji mogą przystąpić osoby, które: - posiadają wykształcenie podstawowe, - mają ukończone 16 lat, - dostarczyły oświadczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do pracy ze zwierzętami, - dostarczyły oświadczenie o zapoznaniu się z możliwością dobrowolnego ubezpieczenia z tytułu OC i NNW. |
6. Inne, poza pozytywnym wynikiem walidacji, warunki uzyskania kwalifikacji wolnorynkowej, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków
Brak |
7. Okres ważności certyfikatu kwalifikacji wolnorynkowej, bezterminowy lub określony, oraz warunki przedłużenia ważności, jeżeli okres ważności certyfikatu został określony
Bezterminowo |
8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji, z uwzględnieniem terminu, o którym mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
Nie rzadziej niż raz na 10 lat |