OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 maja 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej
Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 maja 2003 r. (poz. 376)
WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ
Część I. Towary - zwierzęta, materiał biologiczny | Kod PCN*) |
01 Koniowate | 0101 |
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus) | 0102 |
03 Świnie | 0103 |
04 Owce i kozy | 0104 |
05 Drób | 0105 |
06 Jaja wylęgowe | 0407 |
07 Ryby | 0301 |
08 Skorupiaki | 0511 |
09 Mięczaki | 0511 |
10 Inne wodne bezkręgowce | 0511 |
11 Ikra, mlecz i gamety ryb | 0301 |
12 Inne ssaki | 0102, 0103, 0106 |
01 naczelne (np. małpy, lemury) | 0106 |
02 parzystokopytne, przeżuwacze | 0102, 0106 |
01 bydło (inne niż wymienione w poz. 02) |
|
02 inne Bovidae |
|
03 antylopy |
|
04 renifery, caribu |
|
05 żyrafy |
|
06 jelenie, samy, daniele |
|
07 inne jeleniowate |
|
08 inne przeżuwacze |
|
03 wielbłądowate |
|
01 wielbłądy | 0106 |
04 parzystokopytne, świniowate |
|
01 hipopotamy | 0106 |
02 pozostałe świniowate | 0103, 0106 |
03 dziki | 0103 |
05 nieparzystokopytne |
|
01 nosorożce | 0106 |
02 tapiry | 0106 |
06 syreny (np. krowy morskie, manaty) | 0106 |
07 góralki (np. góralek drzewny) j | 0106 |
08 trąbowce | 0106 |
01 słonie afrykańskie |
|
02 słonie azjatyckie |
|
09 słupozębne (np. mrównik) | 0106 |
10 mięsożerne | 0106 |
01 kotowate |
|
02 psowate |
|
03 hienowate (np. hieny) |
|
04 łaszowate (np. mangusty, cywety) |
|
05 łasicowate (np. norki, kuny, borsuki) |
|
06 szopowate (np. szopy, pandy) |
|
07 niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie) |
|
11 płetwonogi | 0106 |
01 fokowate (np. foki) |
|
02 morsy (np. mors) |
|
03 uchatkowate (np. uchatka) |
|
12 walenie | 0106 |
13 gryzonie | 0106 |
01 marowate (np. świnka morska) |
|
02 jeżozwierze (np. jeżozwierz) |
|
03 myszowate (np. szczury, myszy) |
|
04 chomikowate (np. chomik) |
|
05 bobry (np. bóbr europejski) |
|
06 szynszylowate (np. szynszyla) |
|
07 wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki) |
|
08 pozostałe gryzonie |
|
14 zającowate | 0106 |
01 króliki |
|
02 dzikie króliki |
|
03 zające |
|
04 pozostałe zającowate |
|
15 łuskowce (np. pangolin, łuskowiec) | 0106 |
16 szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 0106 |
17 nietoperze | 0106 |
18 owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże) | 0106 |
19 skóroskrzydłe (np. lotokot) | 0106 |
20 torbacze (np. kangury, koale, oposy, wilk workowaty) | 0106 |
21 stekowce (np. kolczatka, dziobak) | 0106 |
22 wszystkie inne ssaki niewymienione w poz. 12 01-12 21 | 0106 |
13 Inne ptaki | 0106 |
01 wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki) |
|
02 dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany) |
|
03 kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) |
|
04 trogonowate |
|
05 czepigowate |
|
06 jerzykowate (np. jerzyki, kolibry) |
|
07 kozodojowate (np. lelki) |
|
08 sowowate (np. sowy) |
|
09 kukułkowate (np. kukułki) |
|
10 papugowate (np. papugi, papużka falista) |
|
11 gołębiowate |
|
12 żurawiowate (np. żurawie) |
|
13 siewkowate (np. mewy, alki, siewki) |
|
14 kuraki (np. paw) |
|
15 drapieżne (np. orły, sokoły, sępy) |
|
16blaszkodziobe (np. łabędź) |
|
17 brodzące (np. czaple, bociany, flamingi) |
|
18 wiosłonogie (np. pelikany, kormorany) |
|
19 burzykowate (np. albatrosy, petrele) |
|
20 perkozowate (np. perkozy) |
|
21 nurowate (np. nury) |
|
22 kusakowate (np. kusaki) |
|
23 nielotowate (np. kiwi) |
|
24 kazuarowate (np. kazuary, emu) |
|
25 strusie pampasowe czyli nandu |
|
26 strusiowate |
|
27 pingwinowate |
|
28 wszystkie inne ptaki niewymienione w poz. 13 01-13 27 |
|
14 Gady | 0106 |
01 łuskoskóre (np. węże) |
|
02 łuskoskóre (np. jaszczurki) |
|
03 krokodyle (np. krokodyle, aligatory) |
|
04 żółwie (np. żółwie morskie) |
|
05 pozostałe żółwie |
|
06 pozostałe gady |
|
15 Inne zwierzęta | 0106 |
01 płazy bezogoniaste (np. żaby, ropuchy) |
|
02 płazy ogoniaste |
|
01 traszki, salamandry, |
|
02 inne płazy ogoniaste (np. aksolotl) |
|
03 pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze) |
|
04 pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna) |
|
05 owady |
|
01 błonkówki: pszczoła-matka |
|
02 błonkówki: pszczoły - rój |
|
03 motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice, poczwarki) |
|
04 motyle: jedwabniki |
|
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele) |
|
06 pozostałe zwierzęta, w tym zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych, zwierzęta cyrkowe wraz z urządzeniami pozostającymi w kontakcie z takimi zwierzętami | 0106, 9508 |
16 Nasienie | 0511 |
01 nasienie bydła |
|
02 nasienie świń |
|
03 nasienie innych gatunków |
|
01 koni |
|
02 owiec |
|
03 kóz |
|
04 pozostałych gatunków zwierząt |
|
17 Komórki jajowe | 0511 |
01 komórki jajowe bydła |
|
02 komórki jajowe innych gatunków |
|
01 świń |
|
02 koni |
|
03 owiec |
|
04 kóz |
|
05 pozostałych gatunków zwierząt |
|
18 Zarodki | 0511 |
01 zarodki bydła |
|
02 zarodki innych gatunków |
|
01 świń |
|
02 koni |
|
03 owiec |
|
04 kóz |
|
05 pozostałych gatunków zwierząt |
|
19 Tkanki używane do produkcji materiału biologicznego | 0511 |
Część II. Towary - produkty(1) | Kod PCN*) |
01 Świeże mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym |
|
mięso i przetwory mięsne, podroby i krew - przeznaczone do |
|
spożycia(2) |
|
01 świeże mięso jednokopytnych |
|
01 tusze | 0205 |
02 mięso w elementach | 0205 |
03 podroby | 0206 |
02 świeża wołowina |
|
01 tusze | 0201, 0202 |
02 mięso w elementach | 0201, 0202 |
03 podroby | 0206 |
03 świeża wieprzowina |
|
01 tusze | 0203 |
02 mięso w elementach | 0203, 0209 |
03 podroby | 0206 |
04 świeża baranina |
|
01 tusze | 0204 |
02 mięso w elementach | 0204 |
03 podroby | 0206 |
05 świeża kozina |
|
01 tusze | 0204 |
02 mięso w elementach | 0204 |
03 podroby | 0206 |
06 mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka |
|
01 z drobnych ptaków dzikich | 0208 |
02 z pozostałych ptaków dzikich | 0208 |
03 z jeleniowatych | 0208 |
04 ze świniowatych | 0208 |
05 z zającowatych | 0208 |
06 z pozostałych zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka | 0208 |
07 dziczyzna - mięso zwierząt łownych |
|
01 z drobnego ptactwa łownego | 0208 |
02 z pozostałego drobnego ptactwa | 0208 |
03 z jeleniowatych | 0208 |
04 ze świniowatych | 0208 |
05 z zającowatych | 0208 |
06 z pozostałych dużych zwierząt łownych | 0208 |
08 świeże mięso drobiowe(3) |
|
01 z kur i kurcząt | 0207 |
02 z indyków | 0207 |
03 z perliczek | 0207 |
04 z kaczek | 0207 |
05 z gęsi | 0207 |
06 tłuszcz drobiowy | 0209 |
09 mięso z królików domowych | 0208 |
10 pozostałe mięso |
|
01 ze ssaków morskich | 0208 |
02 z gadów | 0208 |
03 z owadów | 0208 |
04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry) | 0208 |
05 z syren (np. diugonie, manaty) | 0208 |
06 z góralków | 0208 |
07 z trąbowców | 0208 |
08 z słupozębnych (np. mrównik) | 0208 |
09 z mięsożernych | 0208 |
10 z płetwonogich | 0208 |
11 z waleni | 0208 |
12 z gryzoni | 0208 |
13 z naczelnych (np. małpy i lemury) | 0208 |
14 z łuskowców (np. pangolin) | 0208 |
15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 0208 |
16 z nietoperzy | 0208 |
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże) | 0208 |
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot) | 0208 |
19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) | 0208 |
20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak) | 0208 |
21 z wielbłądowatych | 0208 |
22 z pozostałych | 0208 |
02 Produkty mięsne oraz pozostałe produkty pochodzenia |
|
zwierzęcego przeznaczone do spożycia |
|
01 surowa wieprzowina wędzona, lub inaczej zakonserwowana |
|
01 o okresie dojrzewania poniżej 9 miesięcy | 0209, 0210 |
02 o okresie dojrzewania co najmniej 9 miesięcy | 0209, 0210 |
02 inne surowe mięso peklowane, w tym wędzone, lub inaczej | 0209, 0210 |
zakonserwowane |
|
03 żołądki, pęcherze i jelita, czyszczone, solone, suszone lub ogrzewane |
|
01 bydlęce | 0504 |
02 wieprzowe | 0504 |
03 baranie | 0504 |
04 kozie | 0504 |
05 inne | 0504 |
04 pozostałe produkty suszone, solone, marynowane, wędzone lub | 0210, 1601 |
konserwowane w inny sposób |
|
05 konserwy mięsne sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo>=3 |
|
01 konserwy wołowe | 1602, 1601 |
02 inne produkty wyłącznie z wołowiną lub cielęciną | 1602, 1601 |
03 szynka wieprzowa | 1602, 1601 |
04 łopatka wieprzowa | 1602, 1601 |
05 pasztety z wieprzowiny | 1602, 1601 |
06 pasztety z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny | 1602, 1601 |
07 pasztety z mięsa wieprzowego oraz drobiowego | 1602, 1601 |
08 pasztety z mięsa wieprzowego oraz króliczego | 1602, 1601 |
09 pasztety i placki z mięsem wieprzowym oraz dziczyzną | 1602, 1601 |
10 inne pasztety z mięsem wieprzowym | 1602, 1601 |
11 inne produkty z wieprzowiną | 1602, 1601 |
12 wątroby stłuszczone (drobiowe) | 1602, 1601 |
13 produkty z udziałem mięsa, wyłącznie drobiowego | 1602, 1601 |
14 inne konserwy wyłącznie z mięsa drobiowego | 1602, 1601 |
15 produkty wyłącznie z mięsa króliczego | 1602, 1601 |
16 produkty wyłącznie z dziczyzny | 1602, 1601 |
17 inne mięso w konserwach Fo>=3 | 1602, 1601, 2004 |
06 konserwy mięsne pasteryzowane Fo<=3 (przynajmniej 700C w środku |
|
konserwy) |
|
01 szynka wieprzowa | 1602, 1601 |
02 łopatka wieprzowa | 1602, 1601 |
03 inna pasteryzowana wieprzowina | 1602, 1601 |
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina | 1602, 1601 |
05 wątroby stłuszczone drobiowe | 1602, 1601 |
06 inne pasteryzowane mięso drobiowe | 1602, 1601 |
07 inne mięso pasteryzowane | 1602, 1601 |
07 konserwy niepasteryzowane Fo<3 (mniej niż 700C w środku |
|
konserwy) |
|
01 wołowina lub cielęcina | 1602, 1601 |
02 wieprzowina | 1602, 1601 |
03 mięso drobiowe | 1602, 1601 |
04 inne | 1602, 1601 |
08 mięso o ograniczonej przechowywalności, dojrzewanie poniżej |
|
9 miesięcy Aw - 0,93, pH< 6 |
|
01 wyłącznie mięso wieprzowe | 1601, 1602 |
02 wieprzowina oraz inne mięso | 1601, 1602 |
09 produkty zawierające mięso i inne produkty mięsne, gotowane lub |
|
parzone i schłodzone |
|
01 poddane działaniu temperatury, co najmniej 700C w środku produktu | 1601, 1602, 1902, |
| 2104 |
02 poddane temperaturze poniżej 700C w środku produktu | 1602, 1902, 2104 |
10 ekstrakty mięsne | 1603 |
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce |
|
01 łój jadalny (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy) | 1502, 1503 |
02 łój rafinowany (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy) | 1502, 1503 |
03 smalec jadalny (wieprzowy) | 1501 |
04 smalec rafinowany (wieprzowy) | 1501 |
05 inne jadalne tłuszcze zwierzęce | 1501, 1503, 1504, |
| 1506, 1516, 1517 |
06 inne rafinowane tłuszcze zwierzęce | 1503, 1504, 1505, |
| 1506 |
12 przetworzone białko zwierzęce |
|
01 słonina w proszku | 0210 |
02 mączka mięsna, mączka kostna, suszona krew, mączka z krwi, | 0210, 0511 |
krwinki suszone, plazma krwi |
|
03 skwarki | 0210 |
13 inne produkty z udziałem mięsa | 2103, 2104 |
03 Mleko płynne(4) |
|
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia | 0401 |
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego | 0401 |
03 mleko termizowane | 0401 |
04 mleko poddane obróbce cieplnej | 0401 |
01 mleko pasteryzowane | 0401 |
02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT | 0401 |
03 mleko sterylizowane | 0401 |
05 mleko płynne przeznaczone do skarmiania zwierząt |
|
01 siara | 2309 |
02 pozostałe mleko płynne | 2309 |
04 Produkty mleczne |
|
01 Produkty mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej - przeznaczone |
|
do spożycia |
|
01 śmietana, masło, mleko mrożone, aromatyzowane, żelowane, | 0403, 0405, 2105, |
fermentowane (mleko zsiadłe lub żelowane, śmietana kwaśna, jogurt, | 0402 |
kefir i inne napoje fermentowane, desery mleczne, lody mleczne) |
|
02 inne płynne produkty(4a) |
|
01 serwatka | 0404 |
02 maślanka | 0403 |
03 mleko zagęszczone | 0402 |
03 produkty mleczne sproszkowane(5) | 0405, 1702, 3501, |
| 3502, 3504 |
04 sery i twarogi(4a) |
|
01 ser świeży twarogowy | 0406 |
02 ser żółty miękki | 0406 |
03 ser żółty twardy | 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 0406 |
05 ser topiony | 0406 |
05 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania | 0405 |
02 produkty z mleka surowego - przeznaczone do spożycia |
|
01 śmietana, masło, mleko aromatyzowane, żelowane, fermentowane, | 0403, 0405, 2105 |
mrożone; jogurt, kefir, żelowane lub zakwaszone mleko, desery |
|
mleczne, lody mleczne |
|
02 pozostałe płynne produkty(4a) |
|
01 serwatka | 0404 |
02 maślanka | 0403 |
03 sery(4a) |
|
01 ser świeży | 0406 |
02 ser miękki | 0406 |
03 ser twardy | 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 0406 |
04 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania | 0405 |
03 pozostałe produkty mleczne przeznaczone do spożycia |
|
01 ricotta | 0404, 2106 |
02 płatki mleczne | 0404, 1901, 2106 |
03 pozostałe produkty mleczne | 3504,1702, 2106, |
| 0404, 1901 |
04 produkty mleczne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym środki żywienia zwierząt |
|
01 płynne |
|
01 serwatka | 0404 |
02 maślanka | 0403 |
03 pozostałe płynne | 2309, 3501, 3502, |
| 3504 |
02 sproszkowane(5) | 2309, 1702, 3501, |
| 3502, 3504 |
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia |
|
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz |
|
01 ryby żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia | 0301 |
02 ryby całe patroszone, z głowami lub bez |
|
01 chłodzone | 0302 |
02 mrożone | 0303 |
03 filety rybne, kawałki ryb, mięso mielone lub inaczej rozdrobnione, z chłodzonych lub mrożonych ryb |
|
01 chłodzone | 0304 |
02 mrożone | 0304 |
04 filety rybne surowe, panierowane, w sosie nawet mrożone | 0304 |
05 ryby lub filety rybne suszone, nawet solone | 0305 |
06 ryby i filety rybne niesuszone solone | 0305 |
07 ryby i filety rybne wędzone | 0305 |
08 konserwy rybne Fo>=3 | 1604 |
09 wątroby, ikra, mlecz |
|
01 świeże lub chłodzone | 0302 |
02 mrożone | 0303 |
03 suszone, wędzone lub nie | 0305 |
04 solone albo w zalewie, wędzone lub nie | 0305 |
05 kawior (w szczelnych pojemnikach) | 1604 |
06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach) | 1604 |
07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby, wątróbki, ikra, mlecz | 1604 |
02 skorupiaki |
|
01 skorupiaki żywe przeznaczone do spożycia | 0306 |
02 skorupiaki surowe, całe lub w elementach |
|
01 chłodzone | 0306 |
02 mrożone | 0306 |
03 skorupiaki gotowane, w skorupkach |
|
01 chłodzone | 0306 |
02 mrożone | 0306 |
04 skorupiaki gotowane, bez skorupki |
|
01 chłodzone | 0306 |
02 mrożone | 0306 |
05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych | 1605 |
03 mięczaki |
|
01 mięczaki żywe przeznaczone do spożycia | 0307 |
02 mięczaki surowe, całe |
|
01 chłodzone | 0307 |
02 mrożone | 0307 |
03 mięczaki surowe, bez muszli |
|
01 chłodzone | 0307 |
02 mrożone | 0307 |
04 mięczaki gotowane, całe |
|
01 chłodzone | 0307 |
02 mrożone | 0307 |
05 mięczaki gotowane bez muszli |
|
01 chłodzone | 0307 |
02 mrożone | 0307 |
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie | 0307 |
07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie | 0307 |
08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych | 1605 |
04 inne wodne bezkręgowce |
|
01 żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia | 0307 |
02 surowe całe lub w elementach |
|
01 chłodzone | 0307 |
02 mrożone | 0307 |
03 suszone, wędzone lub nie | 0307 |
04 solone, marynowane, wędzone lub nie | 0307 |
05 w konserwach Fo>=3 | 1605 |
05 inne produkty rybne |
|
01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia |
|
01 z ryb | 0305 |
02 ze skorupiaków | 0306 |
03 z mięczaków i innych wodnych bezkręgowców | 0307 |
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi) |
|
01 chłodzone | 1603, 1604 |
02 mrożone | 1603, 1604 |
03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do spożycia |
|
01 z ryb, chłodzone | 1604, 1902 |
02 z ryb, mrożone | 1604, 1902 |
03 ze skorupiaków, chłodzone | 1605, 1902 |
04 ze skorupiaków, mrożone | 1605, 1902 |
05 z mięczaków, chłodzone | 1605, 1902 |
06 z mięczaków, mrożone | 1605, 1902 |
07 mieszane, chłodzone | 1604, 1605, 1902 |
08 mieszane, mrożone | 1604, 1605, 1902 |
04 ekstrakty i soki, wysuszone białko mleka niebędące kazeiną lub kazeinianami |
|
01 z ryb, łącznie z tranem | 1504, 1603, 2104 |
02 ze skorupiaków | 1603, 2104 |
03 z mięczaków | 1603, 2104 |
04 z innych wodnych bezkręgowców | 1603, 2104, 2106 |
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty na bazie jaj - produkty pszczele |
|
01 jaja przeznaczone do spożycia |
|
01 kurze | 0407 |
02 innych gatunków | 0407 |
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej |
|
01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone | 0408 |
02 wysuszone | 0408, 3502 |
03 koagulowane | 0408, 3502 |
04 krystalizowane | 0408, 3502 |
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej | 0408, 3502 |
04 produkty pszczele(6) |
|
01 przeznaczone do spożycia | 0409, 0410, |
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół | 0511, 0409, 1521 |
03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania | 0511, 1521 |
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka - przeznaczone do spożycia |
|
01 ślimaki |
|
01 żywe | 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 0307 |
03 konserwowane Fo>=3 | 1605 |
02 inne ślimaki lądowe |
|
01 żywe | 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 0307 |
03 konserwowane Fo>=3 | 1605 |
03 żaby i żabie udka |
|
01 żaby żywe | 0106 |
02 chłodzone lub mrożone | 0208 |
03 konserwowane Fo>=3 | 1602 |
08 Skóry surowe, wełna, włosie, szczecina, pióra, puch i części piór, trofea myśliwskie |
|
01 skóry surowe |
|
01 bydlęce | 4101 |
02 owcze | 4102 |
03 kozie | 4103 |
04 świńskie | 4103 |
05 jednokopytnych | 4101 |
06 pozostałych kopytnych | 4103 |
07 surowe skóry i skórki ptasie, nielotów lub rybie | 4103, 0511 |
02 skóry przetworzone |
|
01 bydlęce | 4101 |
02 owcze | 4102, 4301 |
03 kozie | 4103 |
04 świńskie | 4103 |
05 jednokopytnych | 4101 |
06 pozostałych zwierząt (np. futerkowe) | 4103, 4301 |
03 wełny, włosie, szczeciny(7) |
|
01 surowe i suche | 0502, 0503, 5101, |
| 5102, 5103 |
02 barwione, poddane obróbce, cieplnej, gotowane, przetworzone | 0502, 0503, 5101, |
| 5102, 5103 |
04 pióra, puch, części piór |
|
01 surowe i wysuszone | 0505 |
02 barwione, ogrzewane, wyjałowione lub poddane innej obróbce | 0505 |
05 trofea myśliwskie | 0506, 0507, 4103, |
| 9705 |
09 Kości, rogi, kopyta, odpadki tych produktów inne niż mączki, żelatyna oraz surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny, podobne produkty |
|
01 kości, rogi, kopyta i inne wytwory skórne przeznaczone do spożycia przez ludzi lub skarmiania zwierząt |
|
01 z bydła | 0410, 0506, 0507 |
02 z owiec i kóz | 0410, 0506, 0507 |
03 ze świń | 0410, 0506, 0507 |
04 z pozostałych gatunków zwierząt, łącznie z rybami | 0410, 0506, 0507, |
| 0508 |
02 produkty z kości, rogów, kopyt i innych wytworów skórnych przeznaczone do spożycia przez ludzi i skarmiania zwierząt |
|
01 żelatyny przeznaczone dla przemysłu spożywczego | 3503 |
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym | 3504 |
03 osłonki kolagenowe | 3917 |
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone, przeznaczone dla celów technicznych |
|
01 żelatyny przemysłowe | 3503 |
02 pozostałe produkty w tym z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym | 3504, 0506, 0507 |
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego lub do użytku technicznego, czynniki patogenne |
|
01 krew oraz produkty z krwi koniowatych |
|
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego | 3002 |
02 przeznaczone dla innych przemysłów | 3002 |
02 krew oraz produkty z krwi innych gatunków niż koniowate |
|
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego | 3002 |
02 przeznaczone dla innych przemysłów | 3002 |
03 czynniki patogenne (np. hodowle mikroorganizmów) | 3002 |
11 Inne odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów technicznych lub produkcji środków żywienia zwierząt |
|
01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka |
|
01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska | 0511 |
02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu | 0511 |
03 inne martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór | 0511 |
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania chorób | 0511 |
05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 0511 |
06 części zwierząt rzeźnych, które nie podlegaj ą badaniu poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi) | 0511 |
07 mięso, ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej | 0511 |
08 mięso oraz produkty rybne importowane nieodpowiadające wymaganiom przywozowym | 0511 |
09 odpady zwierzęce oraz produkty zawierające pozostałości (weterynaryjne produkty lecznicze, toksyny, hormony, stymulatory wzrostu i inne) | 0511 |
10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 0511 |
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn owodniowy |
|
01 podroby ze świeżych ryb | 0510, 3001 |
02 serca | 0510, 3001 |
03 jelita | 0510, 3001 |
04 trzustki | 0510, 3001 |
05 śledziony | 0510, 3001 |
06 gruczoły nadnercza | 0510, 3001 |
07 migdałki | 0510, 3001 |
08 genitalia | 0510, 3001 |
09 tarczyce | 0510, 3001 |
10 mózgi, gruczoły przysadkowe | 0510, 3001 |
11 maź stawowa | 0510, 3001 |
12 żółć | 0510, 3001 |
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe | 0510, 3001 |
14 pozostałe tkanki limfatyczne | 0510, 3001 |
15 pozostałe, łącznie z mlekiem | 0510, 3001 |
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu owodniowego |
|
01 pochodzenia bydlęcego | 0511 |
02 z nieparzystokopytnych | 0511 |
03 pochodzenia owczego, koziego | 0511 |
04 pochodzenia wieprzowego | 0511 |
05 z drobiu | 0511 |
06 z ryb | 0511 |
07 pozyskane z innych gatunków zwierząt | 0511, 0510 |
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt |
|
01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa | 0511 |
02 ze zwierząt wodnych |
|
01 ryby złowione do produkcji mączki | 0511 |
02 świeże odpady rybne i podroby | 0511 |
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego, farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt | 1505, 1506, 1516, |
1517, 1518, 1522 | |
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone lub nie do produkcji środków żywienia zwierząt, środki żywienia zwierząt domowych |
|
01 przetworzone białko ssaków(8) |
|
01 mączka mięsno-kostna | 2301 |
02 mączka z krwi | 2301 |
03 mączka kostna | 0506 |
04 mączka z rogów | 0507 |
05 mączka z kopyt | 0507 |
06 suszone skwarki | 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 2309 |
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, do przetworzenia, spalenia lub użycia jako paliwo |
|
01 mączka mięsno-kostna | 2301 |
02 mączka z krwi | 2301 |
03 mączka kostna | 0506 |
04 mączka z rogów | 0507 |
05 mączka z kopyt | 0507 |
06 suszone skwarki | 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 2309 |
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia, zwierząt |
|
01 mączka rybna | 2301 |
02 mączka z mięsa i odpadów drobiowych | 2301 |
03 mączka z piór | 0505 |
04 mieszanki tych i innych mączek, łącznie z produktami jajecznymi | 2309 |
04 środki żywienia zwierząt domowych |
|
01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej | 2309 |
02 konserwowana Fo>=3 | 2309 |
03 półwilgotna | 2309 |
04 sucha | 2309, 4205 |
05 z przetworzonych skór | 2309 |
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12 01 |
|
01 mączka mięsno-kostna | 2301 |
02 mączka z krwi | 2301, 2309 |
03 mączka kostna | 0506 |
04 suszone skwarki | 2301 |
05 mieszanki tych mączek | 2301, 2309 |
13 Nawozy |
|
01 produkty przetworzone zawierające nawóz | 3101 |
02 nawozy nieprzetworzone |
|
01 drobiowe | 0511, 3101 |
02 pochodzące od koniowatych | 0511, 3101 |
03 pochodzące od pozostałych gatunków | 0511, 3101 |
14 Towary roślinne |
|
01 słoma | 1213 |
02 siano | 1214 |
*) Czterocyfrowy kod PCN zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124 i Nr 53, poz. 469).
(1) Weterynaryjnej kontroli granicznej podlegają również mieszanki produktów, które zawierają pewną ilość produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w części II załącznika.
(2) Wykaz obejmuje tusze w kawałkach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione, jadalne surowe tłuszcze.
(3) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone, oraz pozostałe podroby.
(4) Krowie, bawole, owcze, kozie, wielbłądzie, kobyle, pozostałych gatunków zwierząt.
(4a) Uzyskane z mleka krowiego, bawolego, owczego, koziego, wielbłądziego, kobylego, pozostałych gatunków zwierząt.
(5) Mleko w proszku, mieszanki w proszku na bazie mleka, serwatka w proszku i pochodne, maślanka w proszku i pochodne, kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek, jogurt w proszku, pozostałe produkty mleczne w proszku.
(6) Miód, wosk, mleczko pszczele, pytek, produkty pszczelarskie, kit pszczeli, pozostałe produkty.
(7) Wełna owcza, sierść bydlęca, sierść borsuka i sierść gryzoni, włosie końskie, szczecina świńska i dzika, sierść i włosy pozostałych gatunków zwierząt.
(8) Parametry przetworzenia: cząstki odpadów nie większe niż 50 mm, ogrzane do temperatury przekraczającej 1330C przez okres co najmniej 20 minut bez przerwy, pod ciśnieniem co najmniej 3 barów wytworzonym przy pomocy nasyconej pary wodnej.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00