OBWIESZCZENIE GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
z dnia 25 sierpnia 2000 r.
w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.
Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:
1) rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,
2) rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia.
Główny Lekarz Weterynarii: A. Komorowski
Załącznik nr 1
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOŻE BYĆ PRZYWOŻONE l PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: ŚWIEŻE MIĘSO, PODROBY ORAZ JELITA NATURALNE: WOŁOWE, CIELĘCE, BARANIE, JAGNIĘCE, KOZIE, WIEPRZOWE; ŚWIEŻE MIĘSO l PODROBY DROBIOWE; MLEKO l PRZETWORY MLECZNE; PRZEDŻOŁĄDKI WOŁOWE l BARANIE; TŁUSZCZE TOPIONE, SMALEC; RYBY KONSUMPCYJNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI ORAZ PRZETWORY Z RYB, SKORUPIAKÓW l MIĘCZAKÓW; JAJA KONSUMPCYJNE l PRZETWORY JAJCZARSKIE; ZWIERZĘCE JADALNE PREPARATY BIAŁKOWE; ŚWIEŻE MIĘSO: WIEPRZOWE, WOŁOWE, BARANIE, KOZIE l KOŃSKIE NIE PRZEZNACZONE DO KONSUMPCJI1); MĄCZKA RYBNA; PASZA DLA ZWIERZĄT; PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE DO PRODUKCJI ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Załącznik nr 2
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZYWOŻONE l PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRZETWORY MIĘSNE ORAZ SUSZONE MIĘSO l EKSTRAKTY MIĘSNE Z: BYDŁA DOMOWEGO, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH HODOWLANYCH, DOMOWYCH OWIEC LUB KÓZ, ŚWIŃ DOMOWYCH, DZIKÓW HODOWLANYCH, DOMOWYCH JEDNOKOPYTNYCH, DROBIU DOMOWEGO, DZIKIEGO PTACTWA HODOWLANEGO, DOMOWYCH KRÓLIKÓW, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH, DZIKÓW, DZIKICH KRÓLIKÓW l ZAJĘCY ORAZ DZIKIEGO PTACTWA ŁOWNEGO1)
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00