Artykuł
1. Ewidencja braków produkcyjnych w księgach rachunkowych
W praktyce w każdej firmie produkcyjnej część wyrobów gotowych, półproduktów lub produktów w toku produkcji może okazać się wadliwa z punktu widzenia późniejszego użytkowania, estetyki, obowiązujących norm lub wymogów stawianych przez zamawiającego. Wady produkcyjne mogą być ujawniane przez kontrolę techniczną na każdym etapie procesu produkcyjnego lub podczas magazynowania. Te niepełnowartościowe lub wadliwe wyroby, półprodukty lub produkcja w toku określane są mianem braków.
W przedsiębiorstwach produkcyjnych powinny działać służby kontroli jakości. Ich zadaniem jest identyfikowanie wyrobów posiadających wady lub odchylenia od wzorca oraz zapobieganie powstawaniu braków poprzez ustalanie i eliminowanie przyczyn błędów produkcyjnych. Do zadań kontroli jakości należy także sporządzanie protokołów powstawania braków, które z jednej strony stanowią dokumenty księgowe, z drugiej zaś powinny umożliwiać analizę przyczyn wadliwej produkcji.
Protokół stwierdzający braki jakościowe ujawnione w fazie produkcji oraz w magazynie wyrobów gotowych, oprócz danych określonych w art. 21 ustawy o rachunkowości, wymaganych dla wszystkich dowodów księgowych, powinien zawierać także:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right