Kiedy napoje alkoholowe przeznaczone do produkcji wyrobów spożywczych podlegają zwolnieniu z akcyzy
Zasady i wymogi korzystania ze zwolnienia z akcyzy napojów alkoholowych wykorzystywanych do wyprodukowania wyrobów spożywczych budzą wiele wątpliwości. Polskie przepisy w tym obszarze nadal zawierają wiele pułapek, które mogą być bardzo kosztowne dla producentów. Zgodność polskich przepisów z dyrektywą UE zakwestionował też Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w postanowieniu z 3 grudnia 2014 r. w sprawie C-313/14.
Pierwszą zasadniczą pułapką, która może spowodować dotkliwe skutki finansowe, jest niewłaściwa odpowiedź na pytanie - czy napoje alkoholowe będą wykorzystywane w trakcie produkcji wyrobów spożywczych, czy też do produkcji wyrobów spożywczych? Wbrew pozorom, pomimo bardzo zbieżnej nazwy, każde z tych sposobów wykorzystania napojów alkoholowych podlega innemu reżimowi prawnemu i posiadanie uprawnień do "bezakcyzowego" zużywania alkoholu w jeden z tych sposobów w żaden sposób nie uprawnia do zużywania go w drugi sposób również bez akcyzy.
Użycie napojów alkoholowych bezpośrednio do produkcji artykułów spożywczych lub jako składnika do półproduktów służących do wytwarzania takich artykułów korzysta ze zwolnienia z akcyzy. Warunkiem jest jednak nieprzekroczenie pewnych, granicznych ilości tych napojów.
Natomiast używanie napojów alkoholowych do innych celów w trakcie ww. produkcji spożywczej (np. do mycia elementów linii produkcyjnej) może korzystać ze zwolnienia, gdy zużywa się je w ilościach nieprzekraczających indywidualnie określonych dla danego producenta norm zużycia, które są ustalane w drodze decyzji właściwego naczelnika urzędu celnego.