Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2018-06-29

1 kwietnia 2015 r.

Nowe zasady dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Od 1 kwietnia 2015 r. obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. W związku z tym straciło moc rozporządzenie Ministra Finansów z 20 grudnia 2010 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz.U. Nr 254, poz. 1705 oraz z 2014 r. poz. 1820), które przysparzało podatnikom prowadzącym bary mleczne wielu problemów. Nowe rozporządzenie doprecyzowuje zasady dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, które zawarte były dotychczas w rozporządzeniu z 20 grudnia 2010 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Określa stawkę dotacji przedmiotowej do dotowanych posiłków sprzedawanych w barach mlecznych oraz szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczania tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji. Ponadto znacznie rozszerzono wykaz surowców do sporządzania posiłków w barach mlecznych, do których mogą być udzielane dotacje. Dotychczas załącznik do rozporządzenia zawierający wykaz posiadał 73 pozycje. Obecnie jest ich 95. Między innymi dodano przyprawy, których prowadzącym bary mleczne dotychczas nie wolno było używać ze względu na możliwość utraty dotacji.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00