Artykuł
Usługa gastronomiczna "na wynos" - jaki VAT naliczyć
Podmioty świadczące usługi gastronomiczne wiedzą, jaką stawką opodatkować usługi gastronomiczne i cateringowe, natomiast prawidłowe rozliczenie dań sprzedawanych "na wynos" wciąż stanowi pewien problem. Wątpliwości te powinny rozwiać interpretacje organów podatkowych oraz orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości UE. Wynika z nich, że w większości przypadków sprzedaż posiłków "na wynos" powinna stanowić dostawę towarów, która korzysta z opodatkowania stawką 5%, a nie 8% jak usługa gastronomiczna.
Zamówienia "na wynos" w lokalach gastronomicznych najczęściej składane są osobiście bądź telefonicznie. Natomiast ich realizacja odbywa się:
● w formie dowozu pod wskazany adres zamówionego posiłku, przy czym klient zostaje obciążony dodatkowymi kosztami,
● osobiście przy kasie.
Sam charakter składanego zamówienia nie pozwala jednak ocenić, czy w VAT powinno być ono traktowane jako sprzedaż towarów czy jako świadczenie usług. Ustalenie, czy mamy do czynienia z dostawą towarów czy ze świadczeniem usług, ma znaczenie dla określenia, jaką stawkę zastosować.
Zgodnie z ogólną zasadą opodatkowaniu VAT podlega odpłatna dostawa towarów oraz odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Przez dostawę towarów rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (art. 7 ust. 1 ustawy o VAT). Za towar uważa się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii (art. 2 pkt 6 ustawy o VAT). W zakresie działalności gastronomicznej za towar uznaje się m.in. gotowe posiłki, dania i przekąski. Natomiast przez świadczenie usług rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie jest dostawą towarów (art. 8 ust. 1 ustawy o VAT).
W działalności gastronomicznej świadczeniem usług będą czynności związane z żywieniem ludności, tj. usługi gastronomiczne, restauracyjne, stołówkowe oraz cateringowe. Charakteryzują się one tym, że oprócz samego posiłku klient otrzymuje inne pomniejsze usługi odnoszące się zarówno do miejsca, w którym spożywa posiłek (poprzez proces jego przygotowania i serwowania), jak i do profesjonalnej obsługi czuwającej nad komfortem klienta.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right