Artykuł
Święta w firmie, czyli bony, paczki, dekoracje, spotkania z pracownikami i kontrahentami oraz ich skutki w podatkach i rachunkowości
Święta Bożego Narodzenia to okres zwyczajowego obdarowywania się prezentami. Zwyczaj ten jest obecny również w firmach. Pracodawcy z okazji świąt obdarowują pracowników bonami, talonami, paczkami świątecznymi. Organizują też imprezy mikołajkowe i wigilijne. Niektóre firmy decydują się też na obdarowywanie osób współpracujących z nimi, byłych pracowników oraz dzieci pracowników. W wielu przypadkach dokonanie powyższych czynności będzie powodowało konieczność:
● doliczenia wartości świadczeń do przychodu obdarowanego, a zatem - wystąpienia przez pracodawcę w roli płatnika,
● prawidłowej kwalifikacji poniesionych wydatków do kosztów uzyskania przychodów,
● rozliczenia VAT należnego i naliczonego,
● potrącenia składek na ubezpieczenia społeczne.
Rozpatrując skutki podatkowe organizowania świąt w firmie, należy mieć na uwadze źródło finansowania tego rodzaju świadczeń oraz ich wartość. Czynniki te mogą decydować o opodatkowaniu lub nieopodatkowaniu podejmowanych przez nas działań.
W opracowaniu tym przedstawiamy skutki organizacji świąt w firmie. Podpowiadamy, jak prawidłowo rozliczyć przychody, koszty oraz VAT związany z tego rodzaju czynnościami. Każdy przypadek obrazujemy ewidencją księgową. Pokazujemy, jakie obowiązki w zakresie ubezpieczeń społecznych wiążą się z organizacją świąt w firmie.
Przekazywanie bonów świątecznych
Skutki w podatkach dochodowych
Oprócz najpopularniejszych na rynku bonów towarowych coraz większą popularnością zarówno wśród pracodawców, jak i pracowników cieszą się bony (kupony):
● kulturalno-rekreacyjne, które można wykorzystać w biurach podróży, hotelach, ośrodkach SPA, ośrodkach sportowych, na basenach,
● podarunkowe, które można wykorzystać w sklepach odzieżowych, sklepach RTV i AGD, perfumeriach, salonach jubilerskich,
● restauracyjne (żywieniowe), dzięki którym pracodawca finansuje pracownikom ciepłe posiłki w trakcie i po pracy, jednocześnie pozostawiając im swobodę wyboru miejsca, czasu i rodzaju dania.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right