Artykuł
Kontrola stanowisk w hurtowni spożywczej
Edward Kołodziejczyk
Kontrola stanowisk w hurtowni spożywczej
Lista pytań kontrolnych ma w założeniu cechy praktyczne. Powinna ułatwić ocenę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy w hurtowni, a także pomóc w ustaleniu czasu i sposobu usunięcia usterek zauważonych podczas przeprowadzania przeglądu.
Zgodnie z Kodeksem pracy pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie, tzn. jest zobowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Wymagającym szczególnego podkreślenia obowiązkiem pracodawcy jest szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika nie przeszkolonego zarówno w zakresie kwalifikacji potrzebnych do wykonywania powierzonej mu pracy, jak i bez dostatecznej znajomości zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz bez badań lekarskich. Koszty badań wymaganych przepisami ponosi pracodawca. Badania te powinny być w miarę możliwości przeprowadzane w godzinach pracy. Za czas przeznaczony na poddanie się badaniom pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.