comment
Artykuł
Data publikacji: 2005-09-06
Kalkulacja kosztów produktów wytwarzanych sezonowo
Produkcja sezonowa: Z produkcją sezonową mamy do czynienia najczęściej w jednostkach przemysłu lekkiego oraz w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. Kalkulacja kosztów takiej produkcji może sprawiać trudności szczególnie tam, gdzie okresy przestoju stanowią równocześnie okresy utrzymywania w gotowości pracowników i sprzętu potrzebnego w sezonie. Warto więc poznać specyfikę i sposoby kalkulacji kosztów produktów wytwarzanych sezonowo.
Produkcja sezonowa występuje najczęściej w jednostkach przemysłu lekkiego, w tym: włókienniczego, odzieżowego, dziewiarskiego, obuwniczego itp., między innymi dlatego, że produkty tego przemysłu są wytwarzane w zróżnicowanym asortymencie, zależnym od pory roku, np. odzież lub obuwie wiosenne, letnie, jesienne i zimowe.
Produkcję sezonową prowadzi też spora grupa przetwórni warzyw i owoców. Na szczęście przetwórnie te mogą tak zorganizować produkcję, że odbywa się ona w ciągu większej części roku. Na przykład wiśnie pojawiają się w innym okresie roku, śliwki w innym, w jeszcze innych - truskawki, maliny, jabłka, gruszki itp.
Z warzywami jest podobnie. Pewne surowce można przetwarzać przez całą zimę, inne przez cały rok. W znacznym stopniu umożliwia to wytwarzanie półproduktów (np. pulpy ziemniaczanej), charakteryzujących się znacznie wyższą trwałością niż owoce i warzywa będące w stanie nieprzetworzonym (pierwotnym).
Występują jednak jednostki, np. cukrownie, w których nie da się w podobny sposób zapełnić martwych okresów, ponieważ surowca do wyrobu cukru (buraków cukrowych) starcza zaledwie na nieznaczną część roku, a maszyny i urządzenia stosowane do wytwarzania cukru nie dają się wykorzystać w innych dziedzinach wytwórczości, a ponadto - z uwagi na trudne warunki i intensywną pracę - wymagają rozmontowania, przeglądów, konserwacji, remontów itp.
Pozostało 88% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Szkolenie