Artykuł
Wskaźniki i stawki
Stan prawny na 7 września 2012 R.
STAWKI PODATKU DOCHODOWEGO W FORMIE KARTY PODATKOWEJ W 2012 R. (CZ. II)
Część I
Usługi parkingowe
Lp. | Parkingi o liczbie stanowisk | Stawka |
1 | do 140 | 6,40 zł od każdego stanowiska |
2 | powyżej 140 do 180 | 896 zł + 9,50 zł od każdego stanowiska powyżej 140 |
3 | powyżej 180 | 1276 zł + 11,30 zł od każdego stanowiska powyżej 180 |
Objaśnienie: Stawki dotyczą działalności bez względu na stan zatrudnienia.
Usługi inne, gdzie indziej w załączniku niewymienione
W miejscowości o liczbie mieszkańców (wysokość stawek w złotych) | |||||
do 5000 | ponad 5000 | Powyżej | |||
od | do | od | do | od | do |
1893 | 3158 | 2527 | 3790 | 3158 | 4423 |
Objaśnienia:
1. Stawki dotyczą działalności prowadzonej bez zatrudniania pracowników (działalność prowadzona samodzielnie). Przez pracownika rozumie się w szczególności osoby zatrudnione jedynie przy sprzedaży wyrobów, przyjmowaniu zleceń na usługi, utrzymaniu czystości w zakładzie, prowadzeniu kasy i księgowości, kierowców i konwojentów.
2. Do usług innych, gdzie indziej w załączniku niewymienionych, nie stosuje się przepisów rozdziału 3 ustawy, w zakresie dotyczącym możliwości zwiększania stanu zatrudnienia, lub niewliczania do stanu zatrudnienia pracowników.
3. Przez pojęcie usługi inne, gdzie indziej w załączniku niewymienione, rozumie się usługi w pojęciu PKWiU. W przypadku wymienienia usług w innym miejscu załącznika nr 3 stosuje się zawsze stawki tam określone.
4. W razie wyłączenia danych usług z opodatkowania w formie karty podatkowej, zgodnie z ust. 5, nie stosuje się do tych usług przepisów rozdziału 3 ustawy, chyba że dany rodzaj usług został wymieniony w innej części załącznika nr 3 do ustawy.
5. Do usług innych, gdzie indziej w załączniku niewymienionych, nie zalicza się usług:
1) doradztwa w zakresie zarządzania lasem (PKWiU ex 02.40.10);
2) objętych grupowaniem "Pozostałe owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane" (PKWiU ex 10.39), związanych wyłącznie z łatwo psującymi się gotowymi potrawami z warzyw i owoców (takimi jak: sałatki, pakowane mieszanki sałatek, obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy));