Czy Polska dołączy do krajów wolnych od futra?
Co dalej z „Fur Free Europe” – najbardziej udaną europejską inicjatywą obywatelską na rzecz zwierząt w historii?
Od szczytu w 2014 r. skala przemysłu futrzarskiego w Europie się zmniejsza. W 2022 r. w Unii Europejskiej hodowano i zabijano ok. 8,5 mln zwierząt do produkcji futer. Obecnie jest to ok. 7,7 mln zwierząt. Dzieje się tak m.in. dlatego, że już 20 państw członkowskich UE całkowicie lub częściowo zakazało hodowli zwierząt na futra lub wdrożyło rygorystyczne wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt, środowiska czy zdrowia publicznego. Istniejące w tej materii rozbieżności pomiędzy poszczególnymi krajami UE prowadzą do zakłóceń na unijnym rynku wewnętrznym – państwa, w których nie ma zakazu produkcji, mają uprzywilejowaną pozycję w porównaniu z tymi, w których hodowla zwierząt futerkowych została już zakazana, a to uzasadnia wprowadzenie całkowitego zakazu na mocy art. 114 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.