comment
Artykuł
Data publikacji: 2022-09-20
żywność
Już nie wiesz, co jesz
Drob jest na czele produktów niższej jakości
Jakość produktów spożywczych dostępnych w Polsce nieznacznie się poprawia. Są jednak pewne ich grupy, które wyraźnie od tego trendu odstają – wynika z kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną
Eksperci przyczyn tego stanu szukają w presji cenowej i w tym, że produkcja odbywa się kosztem jakości.
Najwięcej zdyskwalifikowanych próbek żywności było w grupie produktów drobiowych i podrobów. Najnowszy raport GIS mówi o 5,5 proc. (5 proc. w 2019 r.). Oprócz tego ich liczba wzrosła także m.in. w wodach i napojach bezalkoholowych, zbożach i ich przetworach, wyrobach cukierniczych, kawie i herbacie.
Pozostało 85% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu