comment
Artykuł
Data publikacji: 2022-08-23
Ma być mniej toksycznych zanieczyszczeń w żywności. Ale dopiero od 2023 r.
Niższe dopuszczalne poziomy ochratoksyny A oraz cyjanowodoru w produktach spożywczych zakładają dwa unijne rozporządzenia, które w najbliższych dniach wejdą w życie. Oba jednak będą stosowane dopiero od 1 stycznia 2023 r.
Ochratoksyna A powstaje w sposób naturalny podczas nieodpowiedniego suszenia na słońcu i przechowywania roślin uprawnych. Występuje w produktach zbożowych, kawie, winie i soku winogronowym, przyprawach, lukrecji, bezalkoholowych napojach słodowych, świeżych i suszonych owocach, niektórych ziołach i nasionach oleistych, pistacjach oraz proszku kakaowym.
Pozostało 82% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right