Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2022-01-27

Poradnia kadrowa

  • Czy pracodawca zapewniający posiłki profilaktyczne musi wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe pracowników
  • Dlaczego nie można uwzględnić zagranicznego orzeczenia lekarskiego
  • Na jakich zasadach należy chronić słuch osób pracujących na hali produkcyjnej przy obsłudze monitorów ekranowych

Zgodnie z obowiązującymi przepisami osobom zatrudnionym na określonych stanowiskach pracy zapewniamy posiłki profilaktyczne w postaci jednego dania gorącego. Są one przygotowywane przez podmiot zewnętrzny, który ma urozmaicone menu. Jeden z pracowników - obywatel Indii - poinformował nas, że nie spożywa wołowiny. Najprościej byłoby zamawiać posiłki wegeteriańskie, ale wiemy, że większość pracowników woli dania mięsne. Czy mamy obowiązek uwzględniać preferencje żywieniowe pracowników?

Zgodnie z art. 232 kodeksu pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Szczegółowe zasady wydawania posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny one spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (dalej: r.p.p.n.). I tak w myśl par. 3 r.p.p.n. pracodawca jest obowiązany zapewnić posiłki pracownikom wykonującym prace:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00