Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2021-10-12

Nadchodzi koniec dwutlenku tytanu w żywności

W połowie 2022 r. całkowicie zakazana ma zostać sprzedaż żywności (w tym suplementów diety) zawierającej dwutlenek tytanu (E 171). To substancja powszechnie stosowana jako barwnik w szerokim wachlarzu produktów spożywczych, m.in.: w wypiekach, gumach do żucia, zupach, sosach, sałatkach, deserach (budyniach, puddingach), przetworzonych wędlinach, konserwach rybnych, napojach mlecznych oraz energetykach. Formalny zakaz został określony w projekcie rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczącym stosowania E 171, zatwierdzonym 8 października br. przez państwa członkowskie.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00