Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2021-04-25

O stawce VAT w gastronomii przesądzi wybór klienta

Jeżeli kupujący usiądzie i zje posiłek przy stoliku, to mamy do czynienia z usługą restauracyjną opodatkowaną 8-proc. stawką podatku. Jeśli weźmie żywność „na wynos”, dojdzie do dostawy towaru z 5 proc. stawką daniny

Tak wynika z ubiegłotygodniowego wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE. Spór w tej sprawie toczył się pomiędzy dyrektorem Izby Administracji Skarbowej w Katowicach a jednym z franczyzobiorców koncernu McDonald’s.

Zdaniem ekspertów orzeczenie nie oznacza definitywnego końca sporów o prawidłowe opodatkowanie sprzedaży żywności. O właściwej stawce VAT będą każdorazowo decydować polskie sądy, uwzględniając wskazówki unijnego trybunału.

Interpretacja ogólna

Problem powstał 24 czerwca 2016 r. wraz z wydaniem przez ministra finansów interpretacji ogólnej (sygn. PT1.050.3.2016.156). Minister stwierdził w niej, że do ceny netto gotowych posiłków, przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji należy doliczać 8 proc. VAT, a nie 5 proc. Wyjaśnił, że jest to usługa gastronomiczna (opodatkowana zasadniczo stawką 8 proc.), a nie sprzedaż „gotowych posiłków i dań”, do której można stosować niższą stawkę.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00