comment
Artykuł
Data publikacji: 2004-05-24
Działalność gastronomicznych ogródków letnich
Czy otwarcie ogródka letniego przy lokalu gastronomicznym wymaga odrębnego zezwolenia na sprzedaż alkoholu? W jakich godzinach może być otwarty ogródek letni?
Lidia Labocha
doktorantka w Katedrze Prawa Administracyjnego
Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
gródki letnie działają najczęściej jako funkcjonalnie związana z lokalem gastronomicznym wyodrębniona jego część, usytuowana na wolnym powietrzu. Działalność ogródków zwykle wiąże się ze sprzedażą i podawaniem na ich terenie napojów alkoholowych. Nie ulega wątpliwości, że przedsiębiorca prowadzący sprzedaż tych napojów musi posiadać zezwolenie wydane na podstawie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości. Powstaje pytanie, czy przedsiębiorca na podstawie posiadanego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w lokalu gastronomicznym (restauracji, kawiarni itp.) może podawać alkohol w przyległym do lokalu ogródku letnim.
Pozostało 86% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Książka