Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2004-05-24

Działalność gastronomicznych ogródków letnich

Czy otwarcie ogródka letniego przy lokalu gastronomicznym wymaga odrębnego zezwolenia na sprzedaż alkoholu? W jakich godzinach może być otwarty ogródek letni?

Lidia Labocha
doktorantka w Katedrze Prawa Administracyjnego
Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
gródki letnie działają najczęściej jako funkcjonalnie związana z lokalem gastronomicznym wyodrębniona jego część, usytuowana na wolnym powietrzu. Działalność ogródków zwykle wiąże się ze sprzedażą i podawaniem na ich terenie napojów alkoholowych. Nie ulega wątpliwości, że przedsiębiorca prowadzący sprzedaż tych napojów musi posiadać zezwolenie wydane na podstawie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości. Powstaje pytanie, czy przedsiębiorca na podstawie posiadanego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w lokalu gastronomicznym (restauracji, kawiarni itp.) może podawać alkohol w przyległym do lokalu ogródku letnim.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00