Data publikacji: 05.11.2001
Prowadzenie baru
Czy prowadzenie baru wymaga uzyskania zezwolenia?
Katarzyna T. z Warszawy
Nie
Co do zasady wykonywanie działalności gospodarczej, której przedmiotem jest prowadzenie baru, nie podlega reglamentacji w postaci obowiązku uzyskania koncesji lub zezwolenia. Nie oznacza to jednak, że tego rodzaju działalność może być wykonywana w sposób dowolny. W szczególności przedsiębiorca jest obowiązany spełniać wszelkie wymagania określone ustawą z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Określa ona szczegółowo warunki produkcji środków spożywczych i obrotu nimi, wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych, przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie, a także wymagania dotyczące stanu zdrowia i kwalifikacji osób biorących udział w procesie produkcji i obrocie środkami spożywczymi. Wskazane wyżej warunki i wymagania dotyczą m.in. działalności polegającej na prowadzeniu baru, będącego w świetle tej ustawy zakładem żywienia zbiorowego. Produkcja środków spożywczych obejmuje m.in. przygotowywanie w zakładach żywienia zbiorowego potraw, napojów oraz wyrobów garmażeryjnych.