Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 13 lutego 2025 r., sygn. III SA/Gd 327/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Bartłomiej Adamczak, Sędziowie: Sędzia WSA Jolanta Sudoł (spr.), Asesor WSA Maja Pietrasik, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 13 lutego 2025 r. sprawy ze skargi M. Spółki Akcyjnej z siedzibą w R. na decyzję Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku z dnia 19 kwietnia 2024 r., nr OBŻ.906.1.5.2024.AR.MK.1 w przedmiocie wycofania produktu z obrotu oddala skargę.
Uzasadnienie
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie (dalej w skrócie jako: "PPIS w Wejherowie"), po przeprowadzeniu kontroli sanitarnej, decyzją z dnia 6 lutego 2024 r., nr 14/HŻŻ/24, nakazał M. S.A. z siedzibą w R. (dalej także jako "spółka" lub "strona skarżąca"): wycofać z obrotu suplementy diety pn.: A., zawierający w składzie ekstrakt Huperzia serrata (1% hupercyna A) oraz A.1, zawierający w składzie 3,3'-diindolilometan (pkt 1); poinformować odbiorców ww. produktów o konieczności wycofania ich z obrotu (pkt 2); skierować informację do konsumenta ostatecznego o procesie wycofania produktu z obrotu i możliwości dokonania zwrotu (pkt 3); poinformować Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie o ilości przyjętych zwrotów oraz o sposobie postępowania z wycofanym produktem (pkt 4) do dnia 6 marca 2024 r.
W podstawie prawnej decyzji organ pierwszej instancji przywołał art. 1 pkt 6, art. 4 ust. 1 pkt 3a, art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2023 r., poz. 338 ze zm.), art. 3 ust. 8, art. 7 ust. 1, art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. L 31 z 01.02.2002 ze zm.; zwanego dalej także jako "rozporządzenie nr 178/2002"), art. 138 ust. 1 lit. a i b, ust. 2 lit. d i g, ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/43 8/EWG, art. 3 ust 2 i ust.3 pkt 39 i pkt 52, art. 6 ust. 1, art. 8 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.: Dz. U. z 2023 r., poz. 1448), art. 6 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (zwanego dalej również jako "rozporządzenie nr 2015/2283), oraz art. 10 § 2, art. 104 i art. 108 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2023 r., poz. 775 ze zm., zwanej dalej jako "k.p.a.").