Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 15 listopada 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB3-2.450.143.2024.6.LW
Napój alkoholowy w postaci (...) cieczy o (...) barwie, o zapachu (…), (...), o smaku (…). Ciecz, przy przelewaniu z butelki do otwartego naczynia wykazuje nasycenie gazem, charakteryzujące się wydzielaniem pęcherzyków, a przy próbie smakowej (...). Napój przelewany z butelki do otwartego naczynia degustacyjnego z wysokości około 20 cm do dna naczynia tworzy (...). Zawartość alkoholu w produkcie wynosi (…) [ % mas.] / (…) [% 0bj.]. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy napój ten powstaje w wyniku zmieszania (...). Produkt sprzedawany w (...) o pojemności (...) ml.
PODSTAWA PRAWNA
Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.) w związku z art. 7g ust. 2 oraz art. 2 ust.1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 1, art.92 i art. 94 ust.1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2023 r., poz. 1542 ze. zm.).
UZASADNIENIE
Zgodnie z art.2 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 ww. ustawy do napojów alkoholowych zalicza się: alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Na podstawie art. 94 ust.1 ww. ustawy o podatku akcyzowym, piwem są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętość moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5 % objętości.