Artykuł
analiza
Słony rachunek za globalne menu
Bogate społeczeństwa odżywiają się niezdrowo, biedne są niedożywione. Polskę nasza dieta kosztuje 140 mld dol. rocznie – wynika z raportu ONZ
Ponad 11,6 bln dol. rocznie, czyli ok. 10 proc. globalnego PKB – na tyle podliczono łączne ukryte koszty związane z produkcją, dystrybucją i ze spożyciem żywności w tegorocznym raporcie ONZ o stanie rolnictwa i żywności. Autorzy wskazują, że niezdrowe wzorce żywieniowe powodujące choroby stanowią aż 70 proc. tej kwoty. Reszta to koszty środowiskowe oraz społeczne. Jak wskazuje raport, tak wysoki rachunek zdrowotny to efekt tego, że globalna populacja – niezależnie od statusu materialnego – spożywa zbyt mało produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw, a zbyt dużo sodu, np. w produktach skierowanych do dzieci, jak ketchup czy przekąski. W wysoko rozwiniętych krajach negatywnie na zdrowie mieszkańców wpływa nadmierna konsumpcja czerwonego i przetworzonego mięsa.