Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 19 września 2024 r., sygn. I SA/Wr 391/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: , Przewodniczący: Sędzia WSA Marta Semiczek,, Sędziowie: Sędzia WSA Jarosław Horobiowski (sprawozdawca),, Asesor WSA Łukasz Cieślak,, Protokolant: Starszy sekretarz sądowy Paweł Poźniak,, po rozpoznaniu w Wydziale I, na rozprawie w dniu 19 września 2024 r., sprawy ze skargi: J. Ł. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu z dnia 26 lutego 2024 r. nr 0201-IOA.4103.2.2024 w przedmiocie podatku od towarów i usług za styczeń, luty, marzec i kwiecień 2018 r. I. uchyla w całości zaskarżoną decyzję wraz z poprzedzającą ją decyzją Naczelnika Urzędu Skarbowego w O. z dnia 30 listopada 2023 r., nr 0217-SPV.4103.16.2023; II. zasądza od Dyrektora Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu na rzecz strony skarżącej kwotę 1.500,00 zł (jeden tysiąc pięćset złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
1. Postępowanie przed organami podatkowymi.
1.1. Przedmiotem skargi J. Ł. (dalej: Strona, Podatnik, Skarżąca) jest decyzja Dyrektora Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu (dalej: organ drugiej instancji, organ odwoławczy, DIAS) z dnia 26 lutego 2024 r., nr 0201-IOA.4103.2.2024 utrzymująca w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego w Oławie (dalej: organ pierwszej instancji, NUS) z dnia 30 listopada 2023 r., nr 0217-SPV.4103.16.2023 w przedmiocie podatku od towarów i usług (dalej: VAT) za styczeń, luty, marzec i kwiecień 2018 r.
1.2. W decyzji organu pierwszej instancji podano, że Strona w badanym okresie prowadziła działalność gospodarczą oznaczoną kodem PKD: 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne.
W dniach 24 lutego 2023 r. i 24 kwietnia 2023 r. do NUS wpłynęły od Podatnika korekty deklaracji VAT-7 za miesiące styczeń, luty, marzec i kwiecień 2018 r. W uzasadnieniach do tych korekt Strona wyjaśniła, że w pierwotnych deklaracjach VAT-7 błędnie wykazywała sprzedaż wyrobów gotowych na ciepło w stawce podatkowej 8 %, zamiast właściwej stawki VAT w wysokości 5 %. Dotyczyło to przykładowo wyrobów takich jak: kurczak z rożna, hamburger, tortilla oraz zestawów obiadowych (zestaw z rożna, zestaw udko, zestaw gyros i innych), sporządzanych z produktów składowych. Strona podała, że w zależności od zestawu skład różni się tylko rodzajem dodatku mięsnego (np. zestaw z rożna to pół kurczaka z rożna, porcja frytek, bukiet warzyw, porcja sosu, opakowanie).