Artykuł
handel
Opłaty za marnowanie żywności będą pięciokrotnie wyższe
Wzrost opłat za marnowanie żywności to jedna ze zmian, które znalazły się w założeniach do nowelizacji ustawy mającej przeciwdziałać temu zjawisku. Zdaniem ekspertów to dobry ruch.
Projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności został właśnie wpisany do wykazu prac legislacyjnych Rady Ministrów. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które jest jego autorem, planuje m.in. doprecyzowanie definicji „marnowanie żywności”, tak aby odzwierciedlała założenie, że dopóki żywność nie stanie się odpadem, należy się starać ją uratować. Przy czym marnowaniem są nie tylko działania, na skutek których dochodzi do przeterminowania żywności, ale także zaniechania, które do tego doprowadziły. Uszczegółowiana ma zostać też definicja „sprzedawców żywności”, którzy są zobowiązani do zawarcia umowy nieodpłatnego przekazania żywności organizacji pozarządowej. Nowa definicja ma objąć pojedyncze sklepy, co ukróci wątpliwości interpretacyjne, czy obowiązek dotyczy całych sieci handlowych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right