Artykuł
handel
Brama do Azji otwarta coraz szerzej
Polskie mięso będzie sprzedawane w Malezji. To kolejny kraj dalekowschodni, który otwiera rynek dla polskich rolników
„Dobry dzień dla polskich producentów mięsa (…). Malezja otwiera się na polskie mięso” – poinformował na platformie X wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak, który bierze udział w rządowej delegacji do Azji Południowo-Wschodniej. W rozmowie z DGP wiceminister doprecyzował, że chodzi o drób, wołowinę i wieprzowinę, choć zastrzegł, że produkcja będzie musiała spełniać islamskie normy halal. – Uzyskaliśmy zapewnienia ze strony malezyjskiej o ich zgodzie na regionalizację naszej produkcji zwierzęcej. Oznacza to, że cała Polska nie będzie wyłączana z rynku, gdyby lokalnie wystąpiło u nas ognisko jakiejś choroby – tłumaczy minister, dodając, że do ustalenia między stronami pozostały jeszcze kwestie techniczne dotyczące warunków sprzedaży.