insert_drive_file

Orzeczenie

Unieważnienie konkursu na stanowisko dyrektora szkoły - Wyrok WSA w Łodzi z dnia 10 stycznia 2024 r., sygn. III SA/Łd 733/23

Uznanie, że przedstawiciel rady rodziców został nieprawidłowo wybrany do składu komisji daje podstawę do unieważnienia konkursu na stanowisko dyrektora szkoły z powodu nieprawidłowości w postępowaniu konkursowym, które mogło mieć wpływ na wynik konkursu.

Teza od Redakcji

Dnia 10 stycznia 2024 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi- Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Krzysztof Szczygielski, Sędziowie Sędzia WSA Małgorzata Kowalska, Asesor WSA Anna Dębowska (spr.), Protokolant Specjalista Dominika Janicka, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 stycznia 2024 roku sprawy ze skargi Gminy [...] na rozstrzygnięcie nadzorcze Wojewody Łódzkiego z dnia 28 września 2023 r. nr PNIK-I.4131.798.2023 w przedmiocie stwierdzenia nieważności zarządzenia w sprawie unieważnienia konkursu na stanowisko dyrektora [...] w S. 1. uchyla zaskarżone rozstrzygnięcie nadzorcze; 2. zasądza od Wojewody Łódzkiego na rzecz skarżącej Gminy [...] kwotę 480 (czterysta osiemdziesiąt ) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania; 3. zwraca z funduszu Skarbu Państwa - Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi na rzecz skarżącej Gminy [...] kwotę 300 (trzysta) złotych, uiszczoną tytułem wpisu sądowego od skargi, zaksięgowaną dnia 26 października 2023 roku, pod pozycją 4110.

Uzasadnienie

28 września 2023 r. Wojewoda Łódzki wydał na podstawie art. 91 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jedn.: Dz. U. z 2023 r., poz. 40 ze zm.), powoływanej dalej jako "u.s.g.", rozstrzygnięcie nadzorcze nr PNIK-I.4131.798.2023 stwierdzające nieważność zarządzenia nr 77/23 Wójta Gminy [...] z 16 sierpnia 2023 r. w sprawie unieważnienia konkursu na stanowisko dyrektora [...] w S.

W uzasadnieniu organ nadzoru wyjaśnił, że 5 września 2023 r. wysłał zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie wskazanego zarządzenia wskazując na wątpliwości w zakresie tego czy zaszły przesłanki do unieważnienia konkursu przeprowadzonego 22 czerwca 2023 r. na stanowisko dyrektora [...] w S. oraz zarządzenia ponownego przeprowadzenia postępowania konkursowego na podstawie § 8 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły podstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (tekst jedn.: Dz. U. z 2021 r., poz. 1428), powoływanego dalej jako "rozporządzenie z 11 sierpnia 2017 r.".