Porada
Czy bezpłatne udostępnianie pracownikom napojów przez pracodawcę podlega oskładkowaniu
Nasza firma zapewnia pracownikom napoje, wydawane wyłącznie w zakładowym bufecie (napoje zimne i gorące: woda, soki, kawa, herbata). Miesięczna wartość tych napojów nie przekracza 450 zł. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent z tego tytułu. Czy w tym przypadku należy opłacać składki ZUS od tych świadczeń? – pyta Czytelnik z Lublina.
W sytuacji gdy pracownicy otrzymują napoje na podstawie przepisów bhp, to wartość sfinansowanych przez pracodawcę napojów wydawanych w zakładowym bufecie nie stanowi podstawy naliczania składek ZUS. Jeśli natomiast napoje są swego rodzaju bonusem dla pracowników, niewynikającym z przepisów bhp, ich wartość należy oskładkować.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników stanowi co do zasady przychód ze stosunku pracy. Przychodem takim jest m.in. wartość świadczeń nieodpłatnych lub częściowo odpłatnych otrzymanych przez pracownika.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right