Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 10 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.149.2022.4.EA
WIS TOWAR - olej sojowy nierafinowany, materiał paszowy.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 29 czerwca 2022 r. (data wpływu 30 czerwca 2022 r.), uzupełnionego w dniach 8 sierpnia 2022r. (data wpływu 10 sierpnia 2022 r.), 31 sierpnia 2022 r. (data wpływu 2 września 2022 r.) oraz 7 października 2022 r. (data wpływu 11 października 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – olej sojowy nierafinowany
Opis towaru: produkt spełniający wymagania dla surowego oleju sojowego, materiał paszowy wykorzystywany przy produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich – kurczaków
Rozstrzygnięcie: pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy, art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 30 czerwca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 10 sierpnia 2022 r., 2 września 2022 r. i 7 października 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru „Olej sojowy nierafinowany” według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Przedmiotem zapytania, jest stawka jaka powinna być stosowana przez Wnioskodawcę przy imporcie z terytorium(...) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oleju sojowego nierafinowanego, do celów paszowych, spełniającego następujące wymagania jakościowe:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right