Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 30 sierpnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.353.2022.2.IM

W sprawie ulgi badawczo-rozwojowej

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku dochodowym od osób prawnych jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

12 maja 2022 r. wpłynął Państwa wniosek z 6 maja 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy ulgi badawczo-rozwojowej.

Uzupełnili go Państwo – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 22 sierpnia 2022 r., które wpłynęło do Organu 26 sierpnia 2022 r.

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Wnioskodawca wchodzi w skład ... co do wielkości grupy młynarskiej w Polsce. Spółka powstała w (…) r. w wyniku przekształceń gospodarczych, ale swoje korzenie wywodzi z ponad ... tradycji młynarskich na (…)

Główne kierunki działalności to przemiał zbóż na mąkę oraz świadczenie usług ... (…). Spółka w swojej ofercie posiada szeroki asortyment mąk pszennych, żytnich oraz orkiszowych, a także mieszanek chlebowych.

Dzięki posiadanej technologii, znajomości procesów piekarskich oraz dostępowi do specjalistycznego surowca firma jest w stanie spełnić różnorodne wymagania zakładów przemysłowych produkujących pieczywo i wyroby cukiernicze. Wnioskodawca współpracuje z większością dużych zakładów w Polsce, dla których przygotowywane są mąki specjalistyczne, dedykowane do procesów i receptur tych zakładów. Aktualnie firma produkuje szerokie spektrum mak przemysłowych: mąki waflowe, mąki cukiernicze, mąki na tortille, pizzę, makarony tradycyjne i instant oraz mąki do pieczywa i donatów mrożonych.

Poza mąkami przemysłowymi Spółka posiada w swojej ofercie również mąki tradycyjne, dedykowane dla rzemiosła piekarskiego. Na tych właśnie mąkach opiera się produkcja większości lokalnych piekarni i cukierni w (…). W odpowiedzi na potrzeby i problemy tej grupy Klientów, firma rozwinęła w ostatnich latach linię mieszanek chlebowych, np. 100% natury, czy też pieczywo śródziemnomorskie. Są to kompleksowe rozwiązania, które pozwalają piekarzowi na urozmaicenie oferty pieczywa bez konieczności posiadania unikalnych składników czy specjalnych umiejętności w oparciu o tzw. „czystą etykietę”. Produkty firmy są dostępne również w postaci mąki paczkowanej w większości sieci handlowych, zarówno pod markami własnymi sieci, jak i pod brandami Spółki: mąki z (…), mąki (…) czy też aktualnie rozwijana linia mąk funkcyjnych Wnioskodawcy. Wnioskodawcajest liderem produkcji mąk pełnoziarnistych (…) dla segmentu detalicznego w Polsce. Mąki te charakteryzuje unikalna granulacja, dzięki której użytkownik uzyskuje lepsze właściwości wypiekowe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00