Interpretacja indywidualna z dnia 11 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-3.4012.57.2022.1.JM
Termin ujęcia wystawionych faktur korygujących.
Szanowni Państwo,
stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest nieprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
17 lutego 2022 r. wpłynął Państwa wniosek z 17 lutego 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy terminu ujęcia wystawionych faktur korygujących. Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
„” S.A. [dalej: Wnioskodawca lub Spółka] jest osobą prawną, czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług [dalej: VAT]. Działalność gospodarcza Spółki obejmuje przede wszystkim produkcję (...). Spółka jest jednym z liderów w produkcji m.in. (...).
Oprócz dystrybucji produktów produkowanych przez Spółkę, Spółka nabywa również i odprzedaje pod własną marką towary, w tym artykuły spożywcze powstałe z roślin oleistych, m.in. produkt. Jest to środek spożywczy produkowany z (...). Produkt występuje w postaci sypkiej, grubej mąki i jest pakowany w dwa woreczki [dalej: Produkt].
Spółka nabywa Produkt w gotowej postaci od producenta [dalej: Dostawca] i dokonuje odprzedaży Produktu na rzecz swoich klientów, w tym przede wszystkim na rzecz ..., dokumentując każdą sprzedaż za pomocą faktury. Dotychczas Dostawca dokonując sprzedaży Produktu na rzecz Spółki stosował wobec niego stawkę VAT w wysokości 5%. W celu potwierdzenia zasadności stosowania tej stawki VAT Dostawca w 2014 r. wystąpił z wnioskiem do Urzędu Statystycznego ....(Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur) w celu potwierdzenia do jakiego kodu PKWiU należy klasyfikować Produkt, przy czym organ ten pismem z 23 grudnia 2014 r. poinformował Dostawcę, że „zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów dnia 29 października 2008 r. (Dz U. Nr 207, poz. 1293, z późn. zm.) wymieniony w piśmie Produkt, pod warunkiem, że jest nieodtłuszczony lub odtłuszczony częściowo, mieści się w grupowaniu: PKWiU 10.41.42.0 „Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy”. Następnie, na wniosek Dostawcy, w interpretacji indywidualnej z 7 kwietnia 2017 r. (sygn. 1061-IPTPP3.4512.81.2017.IŻ) dotyczącej podatku VAT w zakresie stawki podatku dla Produktu, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej potwierdził prawidłowość stanowiska, iż Dostawca jest uprawniony do stosowania obniżonej stawki VAT w wysokości 5% w odniesieniu do sprzedaży Produktu.