Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 15 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.35.2021.1.AW
Obowiązek rejestrowania sprzedaży produktów garmażeryjnych za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r.
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 12 lutego 2021 r. (data wpływu 17 lutego 2021 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku rejestrowania sprzedaży produktów garmażeryjnych za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r. – jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 17 lutego 2021 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku rejestrowania sprzedaży produktów garmażeryjnych za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność w formie handlu detalicznego Spółka jest podatnikiem VAT, zarejestrowanym jako podatnik VAT czynny. Wnioskodawca jest franczyzobiorcą posiadającym 27 sklepów detalicznych należnych do sieci franczyzowej „A” (dalej jako: „Sklepy”).
Spółka w prowadzonych Sklepach oferuje klientom detalicznym sprzedaż m.in. artykułów spożywczych, środków chemicznych, alkoholu, wyrobów cukierniczych oraz garmażerii. W ramach sprzedaży garmażerii Spółka oferuje m.in. kurczaki z rożna półksiężyce z ziemniaków i ciepłe warzywa. Spółka zaopatrzyła swoje Sklepy w tzw. „gorące lady”, które zapewniają wystawionym produktom garmażeryjnym odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie produkty te nie tracą walorów smakowych, jak i wizualnych.
Należy wyraźnie zaznaczyć, że w ramach prowadzonych Sklepów Spółka nie produkuje produktów garmażeryjnych, nie świadczy usług gastronomicznych, nie przygotowuje posiłków – w ramach działalności sprzedaje m.in. gotowe schłodzone i lub mrożone wyroby garmażeryjne, które kupuje od producenta, a następnie po upieczeniu w piecu umieszcza na tzw. „gorących ladach”. Klient nie ma możliwości ingerencji w sposób przyrządzania danego wyrobu (np. w sposób przyprawiania, stopień wypieczenia itp.) może jedynie wskazać na preferowany rozmiar porcji, która jest pakowana w folię aluminiową lub zgrzewany pojemnik przez pracownika Sklepu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right