Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 21-11-2024 info
TEMATY:
Porada aktualna na dzień 21-11-2024 info
TEMATY:
Data publikacji: 2021-09-06

Jak wyliczyć diety za pobyt pracownika w Czechach i Niemczech

PYTANIE

Pracownik przebywał w zagranicznej delegacji w dniach 29-30.07.2021 r. w dwóch krajach docelowych: Czechach i Niemczech. Specyfikacja rozliczenia delegacji: 1) Polska 29.07.21 r. 6:30 - 7:50 (1 godz. 20 min.) 30.07.21 r. 23:40 - 1:00 (1 godz. 20 min.) razem: 2 godz. 40 min., dieta: 0,00 zł 2) Czechy 29.07.21 r. 7:50 - 16:30 (8 godz. 40 min.) 30.07.21 r. 17:00 - 23:40 (6 godz. 40 min.) razem: 15 godz. 20 min., dieta 41 EUR 3) Niemcy 29.07.21 r. 16:30 - 30.07.21 r. 17:00 (24 godz. 30 min.), dieta 49 EUR. Delegacja łącznie (poza granicami kraju): 39 godz. 50 min. (2390 min) Procentowe wyliczenie czasu przebywania na terytorium Czech: 920 min - 38,49% Dieta procentowo: 15,78 EUR. Procentowe wyliczenie czasu przebywania na terytorium Niemiec: 1470 min - 61,51% Dieta procentowo: 30,14 EUR. Łącznie za czas delegacji przysługują 2 diety; 15,78+30,14=45,92 EUR x 2 = 91,84 EUR. Na fakturze za hotel wyspecjalizowano śniadanie - 9 EUR. Do wypłaty dieta: 82,84 EUR. Spółka dokonała potrącenia za śniadanie wynikające z przedstawionej faktury za nocleg. Zdaniem spółki potrącenie 15% za śniadanie, tj. 7,35 EUR powodowałoby konieczność wyliczenia ZUS i PDOF od różnicy 9 EUR - 7,35 EUR. Prosimy o opinię.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00