Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 20 kwietnia 2021 r., Izba Administracji Skarbowej we Wroclawiu, sygn. WIA-2021-00028

Opis towaru: Napój alkoholowy (...)*. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy, wyrób powstaje (...)*. Wytworzony w ten sposób produkt rozlewany jest do opakowań jednostkowych (butelek) o pojemności (...)* ml.

Podstawa prawna:

Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r. poz. 1325 ze zm.), w związku z art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2, art. 92 i art. 97 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r., poz. 722 ze zm.).

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 przywołanej ustawy, do napojów alkoholowych zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt. 1 ww. ustawy, wyrobami pośrednimi w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 22% objętości, objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 94-96. W świetle art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). W myśl ust. 2 ww. przepisu zmiany w Nomenklaturze scalonej (CN) nie powodują zmian w opodatkowaniu akcyzą wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych, jeżeli nie zostały określone w niniejszej ustawie. Zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje: a) nomenklaturę Systemu Zharmonizowanego; b) wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane ,,podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna; c) przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN. Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS), jak i Nomenklatury scalonej (CN) służą Noty wyjaśniające. Artykuł 4 ww. rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej stanowi, że Nomenklatura scalona, wraz ze stawkami celnymi i innymi stosownymi opłatami oraz środki taryfowe zawarte w Taric lub innych uzgodnieniach wspólnotowych stanowią Wspólną Taryfę Celną. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega Ogólnym regułom interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1 ORINS, tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne; do celów prawnych klasyfikację towarów należy ustalać zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz, o ile nie są one sprzeczne z treścią pozycji i uwag, zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej od 2 do 6. Reguła 6 ORINS stanowi natomiast, iż klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł ORINS, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest (...)*, który według informacji podanych przez Wnioskodawcę powstaje w wyniku (...)*. Wytworzony w ten sposób produkt rozlewany jest do opakowań jednostkowych (butelek) o pojemności (...)* ml. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy (...)*. Zdaniem Wnioskodawcy wyrób (...)* powinien być klasyfikowany do kodu CN 2206 00 59 i objęty art. 97 ust. 1 ww. ustawy o podatku akcyzowym. Badania wyrobu gotowego (...)* oraz (...)*, przeprowadzone przez (...)* (sprawozdania z badań nr (...)* z dnia (...)* r. i nr (...)* z dnia (...)* r.) wykazały, że (...)*. Badania laboratoryjne wyrobu (...)* oraz (...)*, przeprowadzone przez Dział Centralne Laboratorium Celno-Skarbowe Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie (sprawozdanie nr (...)* z dnia (...)* r.) wykazały, że (...)*. Napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury scalonej. Zgodnie z uwagą 2 do tego działu objętościowa moc alkoholu w tych napojach ustalana jest w temperaturze 20 ?, natomiast w myśl uwagi 3 do ww. działu 22 napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Pozycja 2206 Nomenklatury scalonej obejmuje pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Z not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2206 Nomenklatury scalonej wynika, że pozycja ta obejmuje wszystkie napoje fermentowane, inne niż te, które zostały objęte pozycjami od 2203 do 2205.(...) Wszystkie te napoje mogą być zarówno naturalnie musujące, jak też sztucznie nasycane ditlenkiem węgla. Klasyfikowane są do tej pozycji, jeśli zostały wzmocnione przez dodanie alkoholu lub jeżeli zawartość alkoholu zwiększyła się w wyniku dalszej fermentacji, pod warunkiem że zachowują charakter produktów objętych tą pozycją. W kontekście powyższego oraz wyników przeprowadzonych badań, należy stwierdzić, że gotowy wyrób (...)* o zawartości (...)*, posiadający (...)*. Uwzględniając podany przez Wnioskodawcę sposób prezentacji ww. wyrobu, winien być on ujęty w podpozycji CN 2206 00 59, która obejmuje pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; pozostałe; spokojne, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej; pozostałe. Klasyfikacji wyrobu (...)* do kodu CN 2206 00 59 dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez wnioskodawcę w zakresie składu wyrobu, surowców użytych do jego produkcji, opisu procesu technologicznego, wyników badań przeprowadzonych przez (...)* (sprawozdania z badań nr (...)* z dnia (...)* r. i nr (...)* z dnia (...)* r.) i Dział Centralne Laboratorium Celno-Skarbowe Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie (sprawozdanie nr (...)* z dnia (...)* r.), a także reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), postanowień uwagi 2 i 3 do działu 22 Nomenklatury scalonej, przy uwzględnieniu ww. not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2206 Nomenklatury scalonej. Klasyfikacja wyrobu (...)* do kodu CN 2206 00 59 w odniesieniu do zapisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym pozwala zaliczyć ww. produkt do wyrobów akcyzowych wymienionych w art. 97 ust. 1 tej ustawy tj. do wyrobów pośrednich.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00