Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Interpretacja indywidualna z dnia 14.06.2021, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.40.2021.2.PJ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.40.2021.2.PJ

W przedstawionym zdarzeniu przyszłym Wnioskodawca będzie produkował wyrób akcyzowy. Wyrobem tym nie będzie jednak krem czekoladowy X. o kodzie CN 1806 90 11 ani nadzienie wiśniowe o kodzie CN 2007 91, ale alkohol etylowy uzyskiwany w procesie odparowania win. Wytwarzanie w drodze odparowania z wina alkoholu etylowego, który będzie dodawany do kremu czekoladowego X. oraz nadzienia wiśniowego o kodzie CN 2007 91 będzie stanowiło przedmiot opodatkowania podatkiem akcyzowym.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 17 lutego 2021 r. (data wpływu: 23 lutego 2021 r.) uzupełnionego pismem z 29 kwietnia 2021 r. (data wpływu: 10 maja 2021 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania podatkiem akcyzowym produkcji kremu czekoladowego X. o kodzie CN 1806 90 11, w którym zawartość alkoholu etylowego nie będzie przekraczać 3,5% i nadzienia wiśniowego o kodzie CN 200791 w powiązaniu z kodem CN 2208, w którym zawartość alkoholu nie będzie przekraczać 1% objętości – jest nieprawidłowe.

Uzasadnienie

23 lutego 2021 r. wpłynął do Organu wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania podatkiem akcyzowym produkcji kremu czekoladowego X. o kodzie CN 1806 90 11, w którym zawartość alkoholu etylowego nie będzie przekraczać 3,5% i nadzienia wiśniowego o kodzie CN 2007 91 w powiązaniu z kodem CN 2208, w którym zawartość alkoholu nie będzie przekraczać 1% objętości. Wniosek został uzupełniony pismem z 29 kwietnia 2021 r. stanowiącym odpowiedź na wezwanie Organu z 19 kwietnia 2021 r.

Wnioskodawca przedstawił następujące zdarzenie przyszłe:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00