Data publikacji: 11.03.2020
Nowy JPK. Kody stosowane w nowej ewidencji VAT
[AKTUALIZACJA 1.10.2020 r.] W rozporządzeniu Ministra Finansów, Inwestycji i Rozwoju z dnia 15 października 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i w ewidencji w zakresie podatku od towarów i usług ustawodawca wprowadził obowiązek stosowania w ewidencji VAT dodatkowych oznaczeń dla pewnych kategorii dostaw i usług. Poniżej znajduje listach tych oznaczeń. Po lewej stronie znajduje się spis treści, który powinien ułatwić Państwu poruszanie się po poszczególnych kategoriach oznaczeń.
1. Wykaz towarów lub usług, które w ewidencji sprzedaży muszą być oznaczone specjalnym kodem
L.p. | Rodzaj towaru lub usługi | Wykaz towarów lub usług | Numer kodu | Struktura kodu w JPK_VAT |
1. | Alkohole według ustawy akcyzowej | Alkohol etylowy - wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej;
- wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości;
- napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy.
Ustawowa definicja alkoholu etylowego | 01 | GTU_01 |
Piwo - wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz
- wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00,
jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości. Ustawowa definicja piwa | 01 | GTU_01 |
Wino 1) wino niemusujące – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2: - o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo
- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
|