Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2020-03-02

Jaką stawkę VAT stosować do produktów sprzedawanych w cukierni

PROBLEM

Planowana działalność gospodarcza to dietetyczna cukiernia serwującą różnego rodzaju ciasta i batony typu fit - bez dodatku cukru oraz bez glutenu. Kawiarnia działa w oparciu o franczyzę, która udostępniła nam przepisy na wszystkie wyroby cukiernicze - ciasta, babeczki i batony.

Cukiernia będzie się zajmować produkcją i sprzedażą następujących produktów:

  • ciasta,
  • torty,
  • batony,
  • pączki/donaty,
  • rogale,
  • muffinki/ciastka,
  • czekoladki pakowane do pudełeczek,
  • koktajle,
  • kawa (wersje z mlekiem, bez mleka, z dodatkiem chai),
  • herbata,
  • soki wyciskane, koktajle owocowe.

Gotowe produkty firm trzecich:

  • masło orzechowe (z różnych orzechów),
  • soki w butelce,
  • woda w butelce (gazowana, niegazowana),
  • erytrol.

Produkty mogą być zarówno serwowane na miejscu, jak i pakowane na wynos.

Kawiarnia oferuje żywność dietetyczną, bez dodatku cukru.

Czy rozgraniczać sprzedaż na miejscu ze stawką 8% i dostawę towaru na wynos 5%?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00