Artykuł
Stawki VAT na produkty żywnościowe – od 1 lipca 2020 r.
Od 1 lipca 2020 r., a nie jak pierwotnie zakładano od 1 kwietnia największa zmiana w zakresie stawek VAT dotknie branżę spożywczą. W przypadku wielu grup produktów będzie obowiązywała jedna stawka VAT. W związku z tym stawka będzie obniżona lub podwyższona. Przesunięcie terminu jest związane z panującą epidemią koronawirusa.
Z uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej zmianę stawek VAT i klasyfikacji wynika, że w miarę możliwości stosowano jedną stawkę podatku dla całych działów CN. W praktyce jednak okazało się, że od tej zasady jest wiele wyjątków. W sumie tylko 7 z 99 działów klasyfikacji CN opodatkowanych jest w całości jedną stawką VAT. Są to:
- dział 02 sekcji I - Mięso i podroby jadalne - stawka 5%;
- dział 04 sekcji I - Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - stawka 5%;
- dział 07 sekcji II - Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne - stawka 5%;
- dział 08 sekcja II - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów - stawka 5%;
- dział 10 sekcji II - Zboża - stawka 5%;
- dział 11 sekcji II - Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny - stawka 5%;
- dział 19 sekcji IV - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze - stawka 5%.
W pozostałych przypadkach w ramach jednego działu nadal mogą być stosowane nawet trzy stawki VAT.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right